sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Сондирането на дъното в зоната на риболов е 50 % от успеха на всеки излет

Благодарение на него шампионите правят истински топографски профили на своите участъци


дата: 05.06.2015

Научете се да ги имитирате, за да ловите като тях!

Като се започне от посредствения и се стигне до опитния риболовец, никой не може да подценява или игнорира измерването на дъното (сондирането). При риболова на щека и английския риболов измерването на дъното трябва да става много грижливо и прецизно. Докато се движите, виждате какво ви заобикаля и без затруднения се местите от една до друга точка. Изобщо не е същото когато става дума за това да се определи какво става под повърхността на водата и особено на дъното. Вие сте като слепец и само опипом можете да разберете какво е дъното на вашето място за риболов. Бялата пръчка (на слепеца) трябва да се замени с достатъчно тежка сонда, за да може да се усети специфичното « почукване » от удара й в дъното.

Всеки тип сонда си има своите предимства

Използването на продукта е важно, но си струва да разберем и какви са предлаганите в търговската мрежа модели и кои от тях са за предпочитане :

- Традиционната жаба. Предлага се с различно тегло, приложение и е лесна за използване . Но има две неудобства. Първото е от сивия цвят – лесно се губи като падне в тревата. Този проблем се решава като я боядисате в червено или жълто. Второ неудобство : когато се затвори, смачква влакното на повода, особено ако то е в по-малък диаметър.

Сондирането влиза в 50 % от успеха на риболовната сесия. Ако сондирате метър по метър, това ще ви даде перфектна топография на риболовния участък.

- Елитната жълта сонда на Stonfo.

Оборудван с копче за пускане, тяло от месинг, завършващо с глава от жълта фосфоресцираща пластмаса, това е продукт, който е почти невъзможно да изгубите. Не наранява влакното, тъй като е закачена за куката. За сметка на това, трябва да се внимава преди сондиране бутонът да е натиснат, ако не, куката ще излезе и ще загубите сондата.

- Сонда с формата на пирамида, с неопренова лента. Това е единствената, която позволява сондиране от нулата, тъй като след като премине през пръстена на върхана пирамидата, куката се забива в основата. Както и при сондата жаба, не се колебайте да я боядисате.

- Олово от Арлези. Най-често използваната сонда за английски риболов. При замятане, вирбелчето й се закача към това на монтажа. Има сонди, които са правени специално, но не ги разглеждаме, тъй като не са достъпни за всички.

Метър по метър проучване на участъка

Сондирането влиза в 50 % от успеха на риболовната сесия. Винаги си припомням споровете между съпруга ми, Жан Пиер и Кростиан Либер (Christian Liebers), когато се готвеха за индивидуалното и отборното първенство на шампионата на Франция.

Веднъж щом узнаеха местоположението на секторите и къде ще се провежда състезанието, вече бяха там и мереха метър по метър дъното по цялото трасе, като маркираха с подробности всички дълбочини, препятствия, аномалии на терена, пукнатини, полегати наклони, както и всичко останало , на разстояние един метър зад линията на разрешения риболов в деня на състезанието. След това те нанасяха всичко това върху карта, което даваше окончателната топография на мястото.

 

Състав на дъното: втората положителна страна на сондирането

Така се установява състава на дъното на реката или затворения водоем, специфичните разлики в дълбочините, като вдлъбнатини, пукнатини и т.н, което да води до по-голямо натрупване на кал или тиня. Подобни случаи са проучвани с много тежки сонди, за да се намери по-твърда тиня, или със сонди, монтирани на бял конец, за да се определи дълбочината на по-течната тиня, ако има такава. Всичките тези наблюдения позволяват след това да се направи смес от захранка, подходяща точно за търсените риби и съобразена с дълбочината и състоянието на дъното. Всъщност, изборът на захранка и нейното позициониране зависят изцяло от вашето сондиране. Няколко примера :

- Върху тиня трябва да се избягва тежка и плътна захранка.

- Върху трева или течна тиня най-добър резултат дава течната подхранка или семена,

При малък или голям наклон отдалечаването на захранката от върха на щеката е от първостепенно значение и може да достигне до няколко метра.

Ъгъл от 90° между върха и линията

Всички знаем, че риболовът не е точна наука, но има един елемент, който може да бъде измерен, стига сондирането да е прецизно и направено добре: cтова е височината на водата. При щека сондирането се извършва винаги с линия, перпендикулярна на върха на щеката. Ако този ъгъл е по-голям или по-малък от 90° изчисленията за определяне на дълбочината на водата ще са грешни. Никога не трябва да замятате сондата напред, тъй като това ще ви даде тъп ъгъл. Трябва да я спуснете вертикално, без да залюлявате

Трябва да проверите както вашето местоположение (вашия участък), така и нагоре и надолу по течението, но също и напред и назад, за да намерите това, което наричаме плоскост или участък с равно дъно.

Храсти, реки…винаги има решение

В случай на явни треви или храсти, трябва да местите сондата наляво и надясно по дъното и когато тя блокира, вдигате леко, за да висите дали става дума за трева. Подновявате операцията, докато определите зоната за риболов.

По възможност, на реки избягвайте наклон, който се спуска надолу по течението, тъй като никога няма да можете да ловите на дъно по цялата дължина на „пробега“ на плувката. Ако мястото прилича на гофрирана ламарина, има препятствия или голяма денивелация, не се колебайте да смените мястото (на състезания няма как да стане, тъй като там се тегли номер на участък).

Измереното дъно е маркирано дъно

Не забравяйте да маркирате дълбочината върху щеката, за да не ви се наложи да започвате отново тази операция и то по време на самия риболов. Маркирайте дъното и запомнете разстоянието между повърхността и дъното, като го идентифицирате с две маркирани места (репери), куката и плувката. Маркировката върху пръчката се прави при опънато влакно. При пръчки с наставки и вътрешен ластик, е достатъчно да поставите куката върху коляното, където се поставят наставките идаотбележите дълбочината върху антената на плувката с бял коректор или неизтриваем маркер. При телескопични пръчки дълбочината се маркира с две чертички – първата при куката и втората при плувката. Наблюдавайте Ален Девимил (Alain Dewimille) и другите риболовци от Севера докато сондират : те отделят поне по 10 минути, за да усъвършенстват тези познания. След това поставят столчето си там, където считат, че е най-добре. Може да ви се струва прекалено, но наистина изглежда ефикасно,поне ако се съди от техните резултати от мачовете

И накрая, не забравяйте да добавите височината на вашата сонда, която при някои модели може да надхвърли 2 см. Не е много, но е достатъчно, за да ви попречи да ловите някои размери риби.

Пръчка болонезе за сондиране за английски риболов

Независимо от стила риболов, принципите на измерване на дъното са едни и същи и изискват прецизност и безпогрешност.

Може да се направи по два начина :

- С помощта на пръчка болонезе. Тя е или оборудвана с плувка класически монтаж от 15 g с утежнение от 18 g, или с плувка с обратен монтаж, т.в. първо утежнението после плувката. Тази система е практична при силен вятър, за да се избегне отклоняването, като може да се използва и булдо или плувка-сонда.

- С помощта на вашата пръчка за английски риболов като сложите на вирбела за повода олово от Арлези, с тегло по-голямо от това на плувката. Не забравяйте от измерената дълбочина да извадите дължината на повода. Ако искате, можете да сондирате и с повода, стига да поставите сондата на куката. Но внимавайте с рисковете от късане.

За да сте наясно с дълбочината и да я запомните, ако сте с пръчка болонезе, я оставяте с монтаж за измерената дълбочина и я поставяте на земята – за да получите дълбочината, е достатъчно да поставите двете линии една до друга .

Ако нямате пръчка болонезе, два боядисани гвоздея (за да не ги забравите) забити зад вас на разстояние един от друг, равно на дълбочината, ще ви свършат работа по време на риболова. Различните цветове могат да маркират различни разстояния. На кей от бетон или асфалт можете да заместите гвоздеите с цветни тебешири.

Оставете лек „корем“ на линията

Как да действаме при измерване ? Като държите пръчката високо зад вас, заметнете с движение, оприличавано като“камбана“ (на чертежите), за да може сондата и плувката да паднат на едно и също място. Оставете лек „корем“ на линията, за да може блокът плувка/сонда да падне на едно и също място.

Независимо от стила риболов, принципите на измерване на дъното са едни и същи и изискват прецизност и безпогрешност.

Ако оперирате с подвижен монтаж, оставете достатъчно време , за да може плувката да се опре в стоп възела и да спре.

След замятане, поддържайте отворен захват, за да няма напрежение (опън) преди пълното обездвижване на плувката.

В този момент имате три възможности:

- Първоначално плувката поляга, а след това изчезва. Това означава недостатъчна дълбочина и трябва да добавите.

- Замятате отново, плувката поляга. Има прекалено голяма дължина (дълбочина).

- След множество намалявания, последвани от нови замятания, се вижда само половината от антената на плувката. Можете да смятате, че е добре. Можете да усъвършенствате баланса на плувката за по-добра видимост.

Особеностите винаги могат да се предвидят. Но когато ловите на предварително захранено място или на макара, имайте предвид, е именно перфектното сондиране ще ви гарантира добра реализация на риболовната сесия. Няколкото минути,които ще заделите за това сондиране ще бъдат бързо забравени при радостта от многобройния успешен улов. 

Трудно ли се лови зарган?

дата: 22.02.2015

Подобни излети се явяват сполучлив преход към есенно-зимния период, когато риболовните страсти не...

Защо Стив Рингър е толкова успешен риболовец?

дата: 29.01.2016

Дори и риболовци от калибъра на Алън Скоторн се питаха как Стив успява да извади риба, като...

Вижте ходещата риба!

дата: 08.11.2015

Професионален гмуркач засне уникални кадри на тъй наречената космата жабориба (Histiophryne...