sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Риболовни съвети от Давид Боназио

Всички шампиони имат риболовна зала, място, на моето прекарват множество часове в подготовка за големите състезания


дата: 07.02.2015

Често те се въздържат да допускат вътре непознати. Но не е такъв случаят с David Bonasio, който прие Бенжамен Фруи с отворени обятия

2010 г. току-що завърши и малкото, което може да се каже за този международен риболовен сезон, е че няма да остане в аналите на риболовните отбори на Франция, макар, че няма как да не отбележим едно изключение – отборът на Sensas Armentières de Matthieu, който миналия юни спечели златото на световния отборен шампионат.

РИБОЛОВЕЦ

David Bonasio

Възраст: 38 години

Професия : санитар в Бърза помощ

Клуб : Team Sensas Roquettes (31)

Постижение и награди : 5и в lва национална смесена дивизия 2010 г.; шест участия във 2а национална смесена дивизия ; победител в специалната акция на макара 2010 г..

Да се надяваме, че тази ситуация бързо ще се промени и Франция ще върне предишното си слава на риболовната сцена. За щастие, има проблясъци на надежда, тъй като все повече нови риболовци достигат на най-високо ниво и вкарват свежа кръв на френската състезателна сцена.

Направо се чувствам задължен да цитирам на първо място името на Yohan Kouzmina , който реализира изключителен сезон, увенчан от 4-то място по време на 1-ва национална дивизия, при което показа хладнокръвие, характерно за най-големите. Не ще и съмнение, че през бъдещите години този млад риболовец отново ще накара да се говори за него. През този сезон блесна и друг млад риболовец в лицето на David Bonasio. Ние бяхме в началото на сезона и аз бях възложил големи надежди както на Давид, така и на неговия David, но също и на неговия съучастник Gaspard Castet, тъй като техният подход към състезателния риболов ми изглеждаше професионален.  Като равносметка на последния сезон мога да ви уверя, че двамата риболовци не ме излъгаха: 3-то място на шампионата на Франция на макара за Гаспар и направо изключителен сезон за Давид, който успя в опита си да се пребори. В 1-ва смесена дивизия на Франция той зае 5о място, което е повече от почетно при първо участие. След предишния репортаж запазих доста добри контакти с Давид.  Когато графикът ни го позволява, споделяме едни и същи риболовни излети. Така успях да си дам сметка както за негови талант, така и за перфекционизма му по отношение на подготовката, което определено не ме разочарова. Така че помолих Давид да ни отвори вратите на своето ателие. Някои се въздържат да пускат непознати, но случаят с Давид не е такъв  и той се съгласи веднага, а да не говорим, че при този студ в началото на зимата, особено за кореняк от района на река Тарна, няма нищо по-естествено от това ателието му да е на брега на реката. Лично аз отдавам голямо значение на този период от годината, който е посветен на подготовка и организация на риболовните принадлежности за бъдещия сезон. Тази подготовка дава възможност да се спечели време при профилиране на дадено състезание, така че състезателят да може да се концентрира върху самото състезание, без да трябва да приготвя тонове материали. Давид е горе-долу на същото мнение, макар и да му се налага да участва и в зимни мероприятия.

Днес не сме тук, за да ловим риба, за да може Давид да ни представи използваните от него риболовни принадлежности, както и как се подготвя за състезания. Така че ще направим пълен преглед на неговите риболовни принадлежности, както за риболов на захранен участък, така и за английски риболов, а ще видим също и какво е използвал през последния сезон.

Първоначално се интересувам от самото ателие. Още като влезеш в помещението, което служи за „зала за риболов, си даваш сметка, че Давид е истински запален по състезателния риболов. Десетки трофеи, медали и снимки украсяват ателието, което изглежда от чисто по-чисто.  Срещу него има множество малки чекмедженца, в които са подредени най-различни аксесоари като сачми, влакна и всякакви джунджурии, които не взема на брега. Встрани виждам висока и широка тръба от PVC, която му помага да балансира линиите както за риболов на захранен участък, така и за английски риболов.  Тръбата е от сорта на „направи си сам” и е доста икономична, но затова пък практична, тъй като е бая дълбока и съдържа значително количество вода. Тя дава възможност за прецизна настройка на монтажите и въобще не може да се сравнява с бутилка или някаква обикновена тръба, при които след това трябва да си дооправяш монтажите щом идеш на брега.

Вляво виждам малка система за фиксиране, чрез която макарата с влакното се прикрепва надеждно към масата, за да могат да се прикачат сачмите. Самата маса е градуирана, така че лесно може да се визуализират дължините при монтаж на линията, повода, а също и при изработване на английски плувки. На стената има нещо като малка електрическа бормашина, на която могат да се монтират режещи инструменти или абразивни дискове. На останалите етажерки са подредени всички по-едри предмети като плувки, макари, класьори с линии, а също и резултати от състезания, които също грижливо са подредени по папки. След като направихме обиколка на ателието , беше време да се поинтересуваме  какво е използвал Давид през сезона, като започнем с линиите за захранен участък. Има общо 5 различни вида – 4 за риболов на дъно и една за дребни риби.

Дънни сомчета

Давид живее в район, в който има много дънни сомчета, така че на състезанията те са нещо задължително, какъвто беше случаят с някой от маншовете на  2ра национална дивизия в Beaumont-de-Lomagne. За целта той използва голяма плувка с формата на бутилка, с къса, но дебела антена и кил с голям диаметър. Този тип плувка застава бързо в работно положение и позволява игра с леки странични подръпвания, доста прецизни.

Основната линия 0.16мм придава известна твърдост. Утежнението е много просто и се състои от 6 кръгли сачми, завършващи с две no 6 , които се прикрепват към съединителния възел на повода при лесен риболов или се разделят на разстояние при деликатен риболов. Поводът с дължина 8 см е 0.12мм и завършва с кука Sensas 3065 nо 16, която дава възможност за лесно откачане на рибите при бърз риболов.

Езеро/канал/бавна река

Това е подходяща за всякакъв случай линия, оборудвана с плувка Sensas Kutina с форма на бутилка и леко изтънен връх, който позволява да се отличи кълването на повдигане. Фината антена от пластмаса, освен че е добре видима, но и доста чувствителна. Основната линия е от 0.12мм а утежнението е съставено от шест кръгли сачми с постепенно намаляващ размер, междинна сачма и дропер, двете на разстояние 20 см. Поводът от 0.08мм и дължина 15 см завършва с кука Sensas 3405 no 20 , така че с нея може да лови както на вердевас, така и на бял червей.

Труден риболов

Когато риболовът е труден, Давид използва много изтънена плувка : Sensas Trieste. Благодарение на металната си антена, тази плувка е много чувствителна. Доколкото знам, Давид е един от рядко срещаните риболовци, които продължават да използват метални антени за риболов на дъно. Според него, те нямат равни при риболов на дребни риби или зимен риболов. Въпреки своята чувствителност, плувката остава значително стабилна, тъй като е относително дълга и може да се използва при голяма дълбочина или при наличие на вълнички на повърхността. Основната линия също е от 0.12мм,  което може и да е странно за такъв монтаж, но Давид показва, че повечето от монтажите му са с линия с по-голям диаметър – не само заради здравината, ами защото така се намаляват оплитанията.  Утежнението е същото като при предходната линия с тази разлика, че ги няма последните сачми, които са задължителни при по-деликатния риболов.  Линията завършва с кука Sensas 3010 , монтирана върху повод 0.07мм с дължина 5 см.

Река и големи риби

Тъй като трябва да се постигне стабилност при вятър или течение и тъй като стръвта трябва да се влачи по дъното, Давид използва добре познатата Sensas Jean-François  с тумбесто тяло и дълга пластмасова антена. Основната линия е от 0.14 мм , а утежнението е от шест кръгли сачми с постепенно намаляващ размер, с дропер nо 8.

Между основното утежнение и дропера има междинна сачма n° 6 – на около 60 см от куката. По принцип поводът е 0.10мм  и завършва с кука Sensas 3405 nо 18.

Дребни риби

Като повечето риболовци, участващи в 1ва национална дивизия, Давид избира да лови малки шаранчета в крайбрежния участък.  Линията, която ни представя е тази, която му позволи да постигне резултат от над 700 риби за манш.  Монтажът се състои от плувка  Sensas Titout с тяло с формата на обърната водна капка, много късо. Поради разширената си горна част, тази малка плувка остава стабилна дори и при дълга линия. Утежнението е съставено само от цилиндрични Styl-ове, които гарантират равномерно спускане на стръвта, като същевременно се намалява шумът при удара на монтажа върху повърхността на водата. Основното утежнение е съставено от дванадесет сачми  Styl n° 10,5 , завършващо с една no 11, 10 см по-надолу. Поводът е с дължина 8 см от 0.09мм , оборудван с кука  Sensas 3050 nо 20 , при която няма риск от изкривяване при откачане на рибата.

Ален Девимил: задна втулка за адаптиране към условията на риболов

дата: 20.09.2015

От двадесет и пет години участвам по състезания и ловя с този ластик и съм изцяло доволен от...

Черепово – още добри за риболов микроязовири

дата: 30.05.2015

Като начало се информирах от моя приятел Иван за кълването в района и после поех по добре...

Край Галата: Неприятен инцидент с рибар

дата: 19.03.2016

Възрастен рибар се удави преди дни край Галата. 60-годишният загинал рибар е влязъл в морето с...