sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Риболов на река Върбица

Със затоплянето на времето започна и повишаване на градуса на риболовните страсти


дата: 31.05.2015

Хиляди риболовци от цялата страна, зажаднели за своето любимо хоби, атакуваха родните водоеми. Рибите, които предимно се ловят по това време, са традиционни - каракуда, уклей, бабушка и кефал. Ето защо ще се спрем на риболова на уклей на един изключително атрактивен и приятеан обект като река Върбица край с. Глухар, Кърджалийско. Мястото е добре познато на всички запалени риболовци от региона. Изключително удобно и лесно достъпно. Намира се на около 6 км от град Кърджали по пътя за Момчилград, на отклонението за село Глухар. Предлага отлични условия за риболов на различни видове речни риби, а също така и не е изключен уловът на някои типични за големи реки и полски или язовирни риби като костур, каракуда, шаран и други. Това се дължи на големите дълбочини и близостта до нулата на язовир "Студен кладенец".

На водоема сме около 10 часа, като за водач ни служи Стоян Политов, запален и добре познат майстор риболовец. След като спираме за оглед на няколко добре познати като дащни места, се установяваме на дълбокия вир при село Глухар. Времето е спокойно и тихо. На повърхността се забелязват множество играещи риби. Някои от местата са вече завардени от местни риболовци, които успешно вадят добри уклей, но това не ни притеснява, тъй като тук реката прави един дълъг ляв завой с продължителност от около километър и удобни места има достатъчно. След кратко колебание избираме места около едни паднали върби във водата с надеждата, че те биха били едно отлично укритие и около тях се държи разнообразна риба. Течението е изключително слабо, дори незабележимо, и спокойно може да се каже, че ловите на стояща вода. Дълбочината на около 6 м пред нас е от порядъка на 2,5 м - предостатъчна, за да държи спокойни всякакви риби. Стоян решава да започне риболова на дистанция от 6 м, като монтира плувка от 0,75 г Angle на Трабуко, основно влакно 0,128 мм Fendreel на Colmic и повод 0,09 мм Tectan Premium. Куката, която използва, е Colmic N 500 N218 - отличен избор при гъста риба, независимо от размера. Утежнението е разпределено по цялата линия, за да може стръвта да пропада бавно и естествено, обхождайки всички водни пластове. Пръчката е с шпиц връх. Още докато прави такъма и мери дълбочината, Стоян прави сефтето на гола кука - среден уклей, атакувал бялата кука. Нахъсан от този факт, започва овлажняването на захранката -три пакета Promix Special, към които добавя около двеста грама бял червей. Захранката и стръвта са предоставени любезно от магазин Promix в Пловдив с пожелания за успешен излет. Сместа се преовлажнява леко, като топките, които се подават, не са стегнати и образуват отличен хранителен облак, който се разсейва бавно. Стрелят се две-три прашки бял червей и Стоян замята на захраненото място. Резултатът е мигновен - следва стръвно кълване още на пропадане и имаме вече втори уклей, закачен на куката. Още в първите 10-15минути проличава, че рибата се храни стръвно и атакува смело и докрай без никаква предпазливост. Ето защо като един опитен риболовец, Стоян не губи излишно време и след слабо дохранване решава да скъси дистанцията на 4 м и да повиши ефективността на ловене. Намаля леко дълбочината и групира тежестта на около половин метър под плувката, като под основното утежнение оставя две малки съчми. По този начин повишава чувствителността на своята линии, бързината и лекотата на ловене. Кълва-нетата следват едно след друго с почти никаква пауза, като повърхността на захранвания участък буквално завира от риба.

Рибата вече е трайно настанена върху образуваното хранително петно, което е задължително да дохранвате регулярно и по малко, според Стоян, за да дразните и поддъРжа~ те активността на рибата. Периодично се стреля и по някоя прашка бели червеи с надежда привлече някой костур или едър кефал, но около f,5 часа активен риболов такъв бонус риба липсва. Ето защо Стоян решава да експериментира с тежест и две малки съчми под него. С така построена линия риболовът продължава с още по-високо темпо. Откачанията при засичане намаляват, откачане-то на рибата става по-бързо и смело поради по-дебелия повод и големина на куката, а също така се пести и немалко време от по-рядката смяна на стръвта (често лови дори само на мънисто). Той лови така още около час, като резултатът в края на краищата е следният-7 кг добри до едри уклей за едва 2,5 часа активен риболов. Според Стоян Политов мястото е особено подходящо за един състезателен експеримент. Той смята, че един добър риболовец може при една правилно преценена линия, захранка и тактика може спокойно да улови над 15 кг уклей за 6-7часа. За съжаление нямаше никаква изненада от кефал или друга риба, но донякъде причина за това има и подборът на самото място и може би и все още колебливото поведение на другите видове риби не само на този водоем.

В заключение може да се каже, че това място е изключително удобно и резултатно за риболов без опасност от пренаселеност и ядове на водоема. Ако ловите в близост до големи камъни или скали, може спокойно да опитате и на жива рибка, като обаче задължително коригирате линията - не са изключени и изненади от кефали с тегло над 1,5 кг и тогава ползването на пръчка с макара е задължително. Място, което е добре да посетите, като се насладите на отлична природа и спокоен и успешен риболов. Наслука!

 

Какво да сложим във фидера: съветите на Уил

дата: 16.09.2015

Когато става дума за стръв за фидера, има само две възможности за избор , които да бъдат взети...

Театърът на мечтите

дата: 01.10.2015

Това да реши на кои линии да лови и на каква дълбочина, са ключови решения за Том при неговите...

Как да увеличим улова на платика – техники и тактики /Част 2/

дата: 17.04.2016

Име: езерото Куумб (Coombe), Кънтри парк Куумб Абби (Coombe AbbeyМестоположение:  Вrinklow...