sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Риболов на мряна с фидер

Да уловиш бяла мряна, не е толкова просто, колкото изглежда отстрани


дата: 25.02.2015

Мряната е капризна риба, често сменя местонахождението си и става.

Мряната е почти неуловима особено през топлите летни месеци. Затова със захлаждането на времето, най-вече през септември, когато температурите не се колебаят толкова драстично, бялата мряна е интересен обект за риболов. Правилото, към което трябва да се придържате, е максимална простота -като се започне от строежа на линията и се стигне до избора на място и подходяща стръв. Най-често се лови на плувка, но и при риболова на дъно има интересни подробности. Това, по което едновременно си приличат и се различават двете техники, е стръвта, която се използва.

Една несправедливо пренебрегвана стръв, която бихте могли да ползвате, е хлябът. Той е абсолютно видим и е ефективен, защото е свежа и естествена примамка. При пълноводие, когато водата става мътна и видимостта намалява, бе лотата на хляба привлича рибите. Той не се заковава директно на дъното, а пада бавно и с финес. Това безспорно предизвиква интереса на рибите. Парченцата хляб, които закачате на куката, бихте могли да ароматизирате със спрей, имитиращ морска храна. Използва се меката бяла среда на хляба, като големината на парчето, което ще откъснете, не трябва да е повече от стандартна по размер кибритена кутия. Куката се поставя в средата на парчето, хлябът се завива около нея и внимателно се защипва за края на куката.

При риболова на фидер, който се използва само и задължително при пълноводна река или пък ако се намираме на язовир, може да се използва по-разнообразна стръв. Пелетите и конопът са универсален избор, като нетрадиционното е, че се добавя и млян печен коноп, който предпазва получената смес да не се разтвори предварително в пликчето.

Знае се, че в менюто на мряната преобладават насекоми, мекотели, а понякога дори и малки рибки. Въпреки големия си размер, те не са ненаситни риби. От това следва изводът, че можете да ги примамите със ситна захранка, която не е много хpaнителна. Кастерите в случая са добър и разумен избор. Бъдете предпазливи при ползването на подхранки, богати на протеини. Най-добре е да направите на дъното килим от ситна захранка и да ловите отгоре с едра стръв.

 

Всичко, което трябва да знаете за глината

дата: 01.01.2016

Ако не сте сигурни за разликата между Liant A Coller и Terre de Somme, или Terre D'Etang и Terre...

Кратко инфо за риболова на тъмно

дата: 24.03.2015

Денят ще бъде кратък и в пет следобед вече ще е сумрачно. За подобни ситуации би трябвало да сме...

Ако мислите, че знанията ви за риболов на царевица не са достатъчни, прочетете това!

дата: 13.04.2016

Така че използвам устройството за бърза смяна Korum Quickchange Bead, за което вече съм ви...