sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Подводни тайни - пелет ваглер

Много от вас може би познават Роб като "онова момче от телевизията", което представя шампионата на Обединеното кралство, Fish 'O' Mania и програмите с шаранджийски мачове по спортния канал Sky Sports


дата: 05.10.2015

Може би не знаете, че Роб е бивш световен шампион по шаранджийски риболов, писател и квалифициран водолаз/подводен фотограф. Той е станал известен в шаранджийските кръгове като "Човекът шаран", тъй като прекарва горе-долу толкова време във водата, колкото и на сушата.

 

Леле каква реакция имахме на първата част от тази серия – направо не е за вярване!

Нямаше как следващата стъпка да не е да се отиде под повърхността, за да се анализира пелет ваглера под невиждан досега ъгъл.
Има толкова много най-различни плувки, за които се твърди, че правят една камара неща, така че ни се искаше да хвърлим едно око на тяхното действително поведение във водата и да го видим дали наистина правят "онова, което пише на етикета." Искахме да видим и действителната скорост на потъване на пелетите и дали е по-добре да се подхранва над плувката или е за предпочитане първо да се подхрани, а после да се заметне?
За четирите теста, които направихме с плувките, заметнахме на едно и също, маркирано с клипс разстояние, използвайки един и същи прът и основна линия, като единственото различно нещо беше плувката и методът на закрепването й.
При тестването на плувките искахме да разгледаме няколко неща. Първо, какъв вид смущение внасяха във водния свят – както визуално , така и звуково? Щяха ли да се потопят прекалено дълбоко под водата, и ако е така, щеше ли това да се отрази на скоростта на потапяне на стръвта на куката?

Но освен самите плувки, имаше и някои други неща, които искахме да изследваме, като например колко бързо потъват пелетите във водата, а също и дали има някаква съществена разлика между скоростта на потъване при пелетите с различна големина.

С Хюси , нашият опитомен „човек-риба“, който да даде отговори на нашите въпроси, вече ще можем да навлезем наистина в дълбочина на това какво става под повърхността, докато ние виждаме само върха на плувката и прилагаме теорията на практика, така че в крайна сметка да спрем да гадаем!

Ваглер от пенопласт (стиропор) с утежнение

Първото нещо, което забелязахме, когато плувката потъна надолу, беше количеството смущения, които предизвика при удара си във водата. Чу се познатият стар плясък, привичен за ухото при удар във водата на двете големи сачми, като шумът беше отчетлив, макар и не много силен. Имаше и много мехурчета, отново предизвикани от голямото утежнение. Следата от мехурчетата изчезна доста бързо, макар и все още да се забелязваше в слоевете на водата, нещо, което показваше, че рибите са на плитко.

Плувката всъщност потъна на около шест до осем инча под повърхността, а това, че ловяхме с кука, закачена на 12in повод от шнур наистина не се отрази на падането на пелетата, тъй като плувката изскочи доста бързо над повърхността, без да дърпа пелетата надолу под водата. Ако ловите на много къс повод, ще има разлика и тогава пелетата ще пада по-кратко, тъй като ще бъде дръпната под повърхността на влизане.

Размишления:

Всички мислехме, че ще е добър избор, но ако рибите се хранят при шум.
MF казва: Всъщност интересуваше ни плувката, тъй като е един от най-популярните модели. Да, но фактът, че тази плувка вдига силен, неестествен шум, ни кара малко да се замислим, тъй като това може да изплаши рибата отдалеч! Въпреки това, ако се знае, че на даденото място рибата реагира добре на шум, тогава си струва да го запомним.
Забелязахме също, че голямата сачма често се усуква и заплита, което може да доведе до слабост на монтажа, а дори и да повлияе на вашата презентация. Няма как да не споменем, че след като видяхме резултатите тази плувка автоматично се спусна на дъното на нашата класация.

Тази плувка е много по-прецизна по време на полет и следователно е по-подходяща за по-дълги разстояние на риболов, където е важна точността. Изненадващо, тя направи голям плясък на влизане, но под водата шумът беше по-тих, вероятно в резултат на това че самата тя е с тежест, а не утежнена със сачми. Въпреки това тя потъна почти два пъти по-дълбоко под повърхността, отколкото първата плувка, всъщност на почти четири пъти дължината на корпуса. Това няма как да не окаже влияние върху вашия избор, ако рибите поемат стръвта на падане, защото, ако сте ловили на по-къс повод връзка кука фактор гмуркане ще изтегли връзката кука надолу с поплавъка, като по този начин намаляване на разстоянието на стръвта ще падне чрез водата.
Имаше повече от плясък, когато плувката удари водата, но разпръсна почти всички мехурчета, тъй като зае обтекаема форма във водата и шумът стана нещо, което може да се опиша като "тих плясък".

Размисли:
Идеална за по-далечен обхват, риболов в по-дълбоки води, когато точността е важна, но начинът на "гмуркане" - не.
MF КАЗВА: Както се очакваше, тази плувка се замята изключително добре. Ако търсите плувка ,при която няма компромиси поради разстоянието на замятане, това е идеалната. Въпреки това, трябва да внимавате как я използвате, ако ловите риба на дълбочина по-малко от два фута, тъй като плувката се гмурка почти на два метра дълбочина, независимо от доброто насочване при замятане. Беше разочароващо да разберем това, тъй като от нашата позиция изглеждаше, че тази плувка не се гмурва чак толкова дълбоко, колкото тази от стиропор (Styro).

Плувка от балса 3SSG Silverback

Беше интересно да видим четирите различни плувки и как се държат те след като се ударят във водата, тъй като всички те са много-различни една от друга. Тази като че ли едва-едва се гмурна - най-вероятно само около две до три инча, с много малко мехурчета, което я прави по-подходяща за риболов на много плитко.
Шума,който вдигна, също беше много различен от другите, един такъв тъп звук, все едно се удря картонена кутия, а не плясък или звучно „пльок“. Падането на пелетата беше малко по-плавно, отколкото при останалите, тъй като пелетата се спускаше по цели

Риба с две усти улови австралийски рибар

дата: 18.02.2015

Интересния улов се е случил в Южна Австралия, научаваме от "Дейли мейл". Оказало се, че двете...

ШУМ = РЕАКЦИЯ = ЗАКАЧЕНА РИБА

дата: 03.11.2015

Всички знаем, че шаранът реагира на шум,  така че Ник Спийд ни показва как звънецът за...

Тест на плоските плувки на Sensas- Pawel и Harek - има какво да научите!

дата: 22.02.2016

На времето тези модели всъщност започваха от 1г и едва наскоро ги има от 0,50 и 0,75 g. При...