sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Окачена царевица

Преди няколко месеца Бенжамен ни показа как да ловим див шаран на щека.


дата: 06.12.2014

Куиверът е също добра техника за улов на тези едновременно страхливи и пълни с енергия риби, които обаче не могат да устоят на хубави зърна царевица. Особено ако са над дъното!

МЯСТО НА РИБОЛОВ

РЕКА ОД ПРИ КУРСАН (11)

Как да стигнете дотам : Като идвате от Безие или Нарбон, се спускате на площада при църквата, а после пресичате селото, като следвате табелката MJC. Реката е срещу MJC.

Преди около две години имах удоволствието да отида за първи път на риболов на кефали на река Од и сега отново се връщам на същата река, но този път за риболов на куивер. Както вече уточних, мястото е доста богато на големи риби, кефали и обикновени шарани, които преобладават на тази река. Лято е, но времето е също толкова лошо, както и миналия месец и няма как нашият фотограф Венсан да не почне да си мисли, че на юг времето винаги е лошо! И колкото и да е дразнещо всичко това, не съм от тези, които се отчайват лесно. Признавам, че отскоро откривам за себе си риболова на куивер, но това е техника, която наистина ценя, когато става дума за риболов на голяма риба. Освен това колкото повече практикувам тази техника, толкова повече си казвам, че няма да е зле тя да бъде разрешена навсякъде при състезания. Въобще не мога да разбера защо някои риболовци така упорито отказват даже и да чуят за техника, която се оказва толкова ефикасна. Но, както и да е, днес ще търся предимно шарани, които населяват р.Од. Независимо от техниката, риболовът на тази риба изисква специфични риболовни принадлежности и подход, които нямат нищо общо с тези, използвани при риболова на планики, например. На река фидерът безспорно е най-добрата техника за риболов на шаран, тъй като дава възможност за прецизно захранване на ловния участък, при това с точно необходимото количество стръв, а да не говорим, че с него може да се лови именно там, където е рибата.  На река като Од, където има тенденция рибите да изчезват от участъка точно толкова бързо, колкото са се появили, това е наистина голямо предимство: достатъчно е просто да се заметне няколко метра по-далече, за да продължиш да вадиш риба. Може да се лови не само на фидер клетка, но и на метод фидер и на пелет фидер. Тъй като работните ми задължения ме карат да правя само кратки риболовни излети, аз предпочитам фидер-клетка, тъй като захранката позволява да започне да кълве по-бързо. Затова пък, когато имам цял ден на разположение предпочитам жива стръв, особено за много големи риби. В рамките на възможното - ловен участък на нивото на отсрещния бряг. Това е някаква гаранция, че каквото и да се случи, все ще уловя някоя и друга от преминаващите риби. Да ловиш шаран на диво място не е като да ловиш на карподром, най-вече що се отнася до захранки и стръв. Но залагам на една от тях от тях, която има неувяхваща слава - царевицата. В Южна Франция това е стръвта-царица през летния риболов на едри риби. Винаги я използвам в естествен вид от магазини «на промоция» , не само защото така е по-икономично, но и заради средните й кулинарни качества, с което искам да кажа, че зърната са доста големи, а и най-вече твърди, което обаче ги прави отлични за риболов. Нарочно се ограничавам само с бели червеи или парчета земен червей, които според мен не са чак толкова селективни, когато става дума за риболов на шаран на фидер.

Няма нищо сложно в захранката: 1 кг  Rameau d'Or carpe fine (фина за шаран) е достатъчно. Не може и дума да става за пелети, независимо от вида, тъй като на този тип река рибите не могат да ги видят. Що се отнася до риболовните принадлежности, предвиждам прът от 3,90 м с параболична акция и средна мощност. Тук няма смисъл да се използва много дълъг прът, тъй като няма да ловя надалече, а пък параболичната акция е много благоприятна за борбата с рибата, тъй като амортизира ударите от шарана. Макарата е пълна с влакно 30/оо , а фидерите са Gripmesh на Drennan. Те са отлични за риболов на плитко, когато се комбинира захранка с царевица. Само махам стърчащите части във вътрешността на фидера, където малко по-дълго се задържа захранка и царевица. Това има значение, особено когато дълбочината е по-голяма, макар и днес да не е така. Ако решите да използвате чиста стръв, можете да изберете пелет фидер или да слепите стръвта.

Що се отнася до монтажа, гледам нещата да са прости; фидерът се движи свободно по дългата около 15 см усукана част и после се опира във вирбела с форма на буренце, на който съм закачил повода.  Фидерът е затворен между вирбела и възела на усуканата част, така че има самоподсичащо действие при кълване. Нещо, което добре съм запомнил при куивера е, че колкото по-прост е монтажът, толкова е по-сполучлив. Поводът ми е доста къс, около 40 см, тъй като искам куката да е в непосредствена близост до захранката на дъното.

Стръвта се състои от броеница от три зърна царевица и кубче стиропор.

  • Монтаж. Линиите на Бенжамен
  • Corps de ligne  - основна линия
  • Elastique - ластик
  • Perle de blocage – блокираща перла (стопер)
  • Torsade sur 15 cm – усукана линия с дължина 15 см
  • Emerillon - вирбел
  • Bas de ligne - повод
  • Feeder Drennan 30 g
  • Hameçon n° 8 - кука
  • Chevrotine 1 g – голяма сачма

Трябва съдържанието на фидера непрекъснато да се приспособява към поведението на рибата.

Използвам монтаж на косъм, без който според мен няма как, когато се лови на царевица, независимо от използваната техника. Така кълве по-отчетливо и много повече, отколкото при класическото поставяне на стръвта. За да увелича още повече шансовете за улов, ловя със стръв на няколко сантиметра от дъното. За целта поставям сред зърната на броеницата от царевица малко кубче стиропор, което между другото може да е жълто или червено, така че да има и визуален ефект. След това е достатъчно да се сложи една голяма сачма на разстояние от куката, което се равнява на височината, на която искате да бъде броеницата от царевица спрямо дъното, и това е!

Възможно е да променяте и цвета на кубчето стиропор на косъма.

Риболовни принадлежности на Бемнжамен

Прът : Garbolino Mayem Feeder от 3,90 м

Макара : Daiwa exceller 2500

Влакно : Daiwa 30/°° и 25/°°

Кука : Mustad с ухо, n° 8

Фидер : Drennan Gripmesh

По принцип е между 5 и 15 см, но няма проблем и да е повече! Вместо зърна царевица може да се използва и плаващо (поп-ъп) бойли, от 8 или 10 мм. Изберете бойли със светъл цвят, бяло или жълто, така че когато е над дъното да привлича вниманието на рибите. Пробвайте край брега, за да разберете кое прави тази техника така ефикасна: стръвта е буквално увиснала над килима със захранка… неустоимо привлекателно за плаващите наоколо шарани! Когато ловите така с монтаж на косъм, това провокира свръхсилно кълване. Именно затова използвам повод от 25/°°, което няма нищо общо с лукса, като се има предвид колко борбени са шараните тук.  Куката ми е Mustad с ухо, n° 8. Когато ловя на нивото на клони на дъното и искам да съм много прецизен, използвам клипс за линията, като с тов искам да кажа, че кълве силно, тъй като полето за маневри е ограничено.  Така че, за да контрирам по-добре шараните, използвам ластик от 2,1 мм на около 30 см над фидера. Така определено се намаляват рисковете от скъсване при бягството на шарана, без това по никакъв начин да пречи на риболова.  Добре познавам това място и знам, че е възможно първите риби да се хванат бързо близо до брега. След това нещата стават по-сложни и трябва да се приближиш повече към отсрещния бряг.

Първоначално почти не захранвам и ми стига да изсипя три фидера със зърна царевица, които блокирам като сандвич с малко захранка на ловния участък на 20 метра от брега. Ще продължа по същия начин на нивото на отсрещния бряг, но едва когато първият ми ловен участък покаже явни признаци на задъхване. Безсмислено е да се захранва прекалено тежко в началото, тъй като мястото ще се изпълни с прекалено много риби, които набързо ще опоскат всичко и … ще напуснат участъка. Няма нищо по-лошо от това, тъй като след това е почти невъзможно да ги накарате да се върнат обратно.

Ако кълве много, е по-добре да се увеличи пропорцията на царевицата в захранката и обратно, да се намали драстично, ако риболовът е труден. При всички случаи трябва да се поддържа ритъм на замятане. Има малко течение и едри риби и за да ги привлечеш, не трябва да спиш. Когато се използва малко стръв в началото, в началото кълве бързо, така че не чакам повече от 3 или 4 минути, преди отново да заметна линията, освен ако не са изминали два или три часа от началото на риболова, когато смятам, че на дъното има достатъчно стръв, за да задържа шараните на място.

И така, започвам своята риболовна сесия на половината разстояние. За да съм по-прецизен, съм поставил маркировка върху влакното. Кълве в първите десет минути, точно на четвъртото замятане. Така и не успявам да поставя пръта на напречната щанга, когато един шаран буквално се опитва да ми го изтръгне от ръцете. Още щом установявам контакт, шаранът светкавично се втурва да бяга и трябва да контрирам със спуснат настрани прът, така че да използвам цялата гъвкавост на пръта. Използвам също и аванса, тъй като ловя с влакно 14/оо. Лично аз не смятам, че е удобна техниката, при която се размотава влакно, за да се омекоти бягството на рибата. Предпочитам да избера фин реглаж на аванса, който да даде по-равномерно съпротивление, а пък и по твърдо при това, което мори по-бързо рибата.  При всички случаи рибите на река Од са с доста впечатляваща борбеност.  Макар и средното им тегло да не е повече от 2 кг, тяхното начално бягство е направо несравнимо по сила. Освен това не трябва да изпускате пръта от очи, тъй като нищо чудно да ви се наложи да го търсите по дъното!

След час шараните в живарника ми са вече четири, не е кой знае какви за тук, но предвид метеорологичните условия, можеше да е доста по-зле. Решавам, че е време да се преместя на ловния участък, който е на нивото на отсрещния бряг. Този път вадя хубав обикновен шаран още на първото замятане !

Доказателство за това защо не е нужно да се захранва прекалено в началото е това, че трябва да се лови там, където са шараните.

При всички случаи, добрият ритъм на подхранване, комбиниран с плаващия монтаж, прави чудеса  при риболов на диви риби. Куиверът е не само проста и продуктивна техника на риболов, но е и доста евтина – днес използвах всичко на всичко две кутии царевица и 500 грама суха захранка за три часа риболов… а имам над 20 кг улов в живарника! 

Бъдете готови за риболов на платика

дата: 14.04.2015

Добрата подготовка е задължителна. Плати ката не е хищник, но това не означава, че не е интересен...

Монтаж на подмятане

дата: 02.01.2015

За първи път видях тази техника в Унгария през 2007г. Тогава Валтер Томаш извади един шаран около...

Риболов със спининг по италиански

дата: 08.04.2015

В Германия, както и за нашата страна, тези плувки се явяват сравнително нови и навлизат в...