sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Някои тънкости и преимущества при риболова на хляб

Моят баща е ловил на хляб, бащата на моят баща също, и неговият баща също.....Днес ние все по-малко използваме тази стръв.


дата: 14.12.2014

Ще опитам в тази статия да обясня някои от тънкостите и преимуществата при риболова на хляб.

Най-доброто нещо при хляба е, че е евтин и лесен за употреба. Това, че стръвта на куката перфектно имитира захранката също има значение. Друго хубаво нещо на хляба е лекотата, с която го яде рибата. Тя буквално може да изсърба хлебната супа от разпадащия се във водата разкашкан хляб, така че можете да скриете относително голяма кука.

Хлябът си казва думата през студените месеци, но може да е наистина ефективен и през пролетта, а в определени дни дори и през лятото.

Винаги е добре да се експериментира със стръвта. Все още има доста от старите рибари, които използват само и единствено хляб и понякога направо „нямат настигане” , особено на реката. Естествено има си различни реки, където хлябът дава или не дава резултат. На всяка такава река си има местни величия, които винаги създават някаква мистерия около себе си. Напоследък освен на реката хлябът се оказва че дава добри резултати и на арендаторските водоеми. Трохата е особено подходяща в моменти, когато не иска да кълве на нищо друго. Естествено всеки, който лови на хляб си има своите малки тайни и обикновено има голяма мистерия около „тайните добавки” на майсторите. Според мен основната причина за успеха на тези риболовци се крие в точното познаване на „тяхната река” и 100% увереност в метода на риболов на троха.

Доказано е, че хлябът е незабавна стръв, която често незабавно лови риба. Да, но може да бъде и стръв с доста кратък „живот”, която лови само за час или максимум два. Но ако подхранвате както трябва, можете да ловите на хляб през целия излет. Да подбирате внимателно количеството и вида захранка според рибата, която имате насреща си е изключително важно. Няма еднакво мнение когато става дума за риболов на хляб. Всеки си има своя собствена теория.

Някои вярват, че белите трохи и изрязани парчета хляб не засищат толкова колкото смления хляб, докато пък трети ще спорят, че е точно обратното! Пробвал съм и двете и мога със сигурност да ви кажа, че размерът на частиците и начинът, по който действат във водата, наистина могат да променят нещата. Фините трохи от бял хляб изглежда имат по-голяма склонност да образуват облак и да заемат вниманието на дребната бабушка, докато смленият хляб е малко по-инертен и изглежда привлича по-голяма риба.

Ясно е, че нищо не може да ви спре да подхранвате със смес от двете!

Но най-важното е, че рибата обича всякакъв вид хляб и с него е лесно да се лови. Реших да напиша тази статия, за да ви дам някои идеи за начините на подхранване. Има множество променливи параметри, които можете да опитате, като всички от тях ще работят до известна степен.   

КАКВА ЗАХРАНКА?

Смлян хляб

Харесва ми да го използвам, тъй като е възможно най-близък до стръвта на куката. Няма какво да объркате със средно дебела филия бял хляб, прокарана през миксера. Колкото по-фино смлян искате да е хлябът, толкова по-дълго обработвайте с миксера. Рядко беля корите преди смилане с блендера, тъй като не мисля, че има смисъл нещо да се хвърля – едва ли няколко кафяви трохи ще нанесат някакви щети по захранката. Ако сте малко по-взискателни, можете да махнете по-тъмната част, но не е нужно да режете всичко.

Има два начина за това как да направите хляба по-фин. Първият е да използват хляб, който да е на 3-4 дни. Вторият е след смилането да замразите хляба, после да го размразите и отново да го смелите.  На практика, можете да размразявате и замразявате няколко пъти, ако е нужно.

Понякога финият хляб може да пресъхне, което да направи трудно стискането му на топки, така че когато е нужно, добавям малко вода. Внимавайте когато подхранвате с хляб на река или на друг водоем с течение, тъй като при такива условия, преди да потъне, хлябът ще плува секунда или две. Най-добрият начин да преодолеете това е да добавите фин пясък или камъни.  

Имал съм доста успехи с фино смлян хляб, забъркан с вода на гъста каша, тъй като потъва по-бързо преди да се разпадне. Освен това се мята по-лесно и е по-трудно да изскочи от купичката на щеката.

”Снежинки” от сухари (punch crumb)/галета от бял хляб

Трудно е да се каже дали трябва да ги разглеждаме заедно или поотделно. На теория те са едно и също нещо – трохи от сух бял хляб, които се смесват с вода точно като при дънната захранка. На практика обаче те могат да са доста различни. Някои от марковите „снежинки „ от сухари като тези на  Sensas. са отлични, тъй като миришат на хляб, а като се смесят придобиват пухкава консистенция. Други имат по-малко от тези качества, а някои дори не могат да се слепят и стават кафяви след смесване, други пък са гъбести, миришат гадно сладникаво и от тях не може да се оформи топка и т.н.

Стандартните  видове галета също са непредвидими и няма как да знаете какво да очаквате преди да отворите торбичката и да пробвате да я смесите. Що се отнася до мен, аз искам галетата да си мирише на хляб, а не на торти и бисквити. Ситото е един крайно необходим елемент при смесване на трохите и от едните, и от другия вид, тъй като няма как да не се образуват бучки.Най-добрият съвет, който мога да ви дам за това, е да приготвяте сместа предварително, най-добре предната нощ. Ако използвате малки количества вода, използвайте електрическа бъркалка. Дори и малко количество сухи трохи могат да попият доста вода и да се раздуят. По принцип целта ви е сместа да стане пухкава, така че да може да бъде добре стисната на топка.

Вносните пакети с трохи (Punch crumb) са перфектни за течащи водоеми, тъй като потъват доста по-бързо, отколкото смленият хляб, но едва ли ще навреди, ако добавите към сместа и малко от смления хляб, за да се възползвате от предимствата и на двата вида.

Кафяви трохи

Може би ще се изненадате да видите как защитавам комбинацията от кафяви трохи с бяла троха на куката, обаче определено работи!  Доброкачествените, купени от магазин си миришат безпогрешно на хляб. За разлика от белите трохи, се смесват много по-лесно, с много по-малко бучки.

Страхотен начин за подхранка е гъста каша от кафяви трохи. След това може да оваляте сместа в смлени бели трохи и да изсипвате с купичка или да хвърляте.  Така хем няма да залепва за ръцете ви, хем ще ви даде комбинираните предимства от хиско хранителен облак с летящи частички бял хляб. Легентада Алън Скотърн използва кафяви трофи във всичките си рецепти за риболов на бабушка

ОСНОВНИ ПРАВИЛА ПРИ ПОДХРАНВАНЕ

Стандартният начин за подхранване с хляб е в началото да се изсипят с купа  100 мл до 250 мл , в зависимост от теглото на целевата риба и да се лови на него, докато се изчерпа и трябва да се подхрани. На течащи води, където има по-малко риби, ще откриете, че подхранването с топки е по-ефективно – обикновено на всеки 5 или 10 минути, или на всяка първа или втора риба. Така хлябът се филтрира в участъка и помага за привличане на риба от долното течение.

В трудни дни или на натоварени от риболов места, подхранване след началното захранване може да се окаже целувката на смъртта. Именно тогава опитът си казва думата и трябва да се позамислиш какво тегло на улова ти е необходимо , преди да решиш да си прекалено агресивен. Но все пак предпочитам да подхраня, когато видя, че участъкът замира, вместо да седя и да чакам някога да клъвне.

СТРЪВ ЗА КУКАТА

Не ще и съмнение, че трохата на куката е уникално оръжие, особено за скобари. Ако е пресен, той не само бухва добре, но и стои добре на куката. Оприличавам пресния хляб с тестото, тъй като съм сигурен, че колкото по-пресен и пухкав е хлябът, толкова по-голямо доверие има рибата, като го всмуква без да го изплюе. Освен това е по-лесно да е подсече, без да се маскира куката.

Има случаи, при които се изисква малко по-пластична стръв на куката, но това обикновено се сещате за това когато хлябът не е толкова пресен, колкото трябва. Ако ви се случи нещо такова, има няколко начина, по които да направите стръвта малко по-тестена и лепкава. Става и да се разточи филията с точилка, но и ако просто натиснете с пръст парчето хляб преди да го закачите на куката, пак ще има същия ефект. Можете също да държите филията на пара, но е къде по-ефективно да я сложите за 10-15 секунди в микровълновата на пълна мощност. Опитайте и ще се учудите колко лепкава става филията, особено когато хлябът не е пресен.

И последният начин за по-надеждна стръв от хляб за куката е да купите „дълготраен” хляб, тъй като е по-тестен и стои добре на куката. Ако имате избор, не мисля, че има нещо, което да прясната стандартна филия, ако разполагате  с такава. При по-тестен хляб ще се наложи да подсичате с по-голяма сила, а това може да доведе до пропуснато кълване. Някои ще ме оборят с аргумента, че при изпуснато кълване по-тестеното парче хляб дава възможност да спуснете отново куката без да сменяте стръвта. Да, но причината да сте пропуснали кълването може би е именно затова, че хлябът е бил прекалено твърд.

 

Да поговорим за тактики

дата: 23.11.2014

Един човек, който има голям успех с него, е нашият настоящ шампион от квалификационните мачове...

Див фидер

дата: 15.01.2015

И ако болшинството от нас го използват най-вече на големи езера и реки, Никола ни показва, че...

Бели пелети? Защо не!

дата: 01.01.2016

Когато някой подхвърли думата „експеримент”, повечето риболовци си мислят за прости...