sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

NanoFil – влакното, което разчупи еднообразието

Досега риболовецът имаше избор между влакно и шнур. С NanoFil на фирма Berkley нещата вече не стоят така


дата: 11.11.2014

Но дали това еднообразно влакно с оригинални характеристики винаги е подходящо за риболов на захранен участък ? След шестмесечни опити Давид ни дава своето мнение...

Ние, останалите риболовци, сме доста парадоксални. От една страна гледаме да намерим и най-малката новост, но когато ни представят някоя, първият ни рефлекс е да започнем да се съмняваме в нейната ефикасност и то още преди да сме я изпробвали. Ще ви цитирам един съвсем пресен пример. Вече няколко месеца правя опити с един съвсем нов тип влакно - NanoFil на Berkley. Разбира се, говорих за него с приятелите ми от клуба и получих най-контрастни мнения. Според Колин, един добър риболовец на канал, «това не става за нищо и не можеш да ме убедиш,, че можеш да ловиш бабушка на бяло влакно!», докато Майк, който е специалист в риболова на мряна и кефал «това е фантастичен продукт, с който ще можем да ловим на много по-фино и да замятаме много по-лесно»... Така че в тази статия ще се опитаме да анализираме детайлно всичко това с максимална обективност. Но нека веднага да уточня, че не смятам, че NanoFil окончателно ще замени влакното. Но затова пък, ако се използва интелигентно и с достатъчно основание, може да е от полза както за риболовеца на щека, така и за онзи, който практикува английски риболов, болонезе или куивер. Но нека да видим за какво точно иде реч... NanoFil е влакно от Dyneema, разработено от холандския гигант DSM (разработил продуктите с марката Dyneema) за марката Berkley на американската група Pure Fishing. Първите шнурове от Dyneema бяха съставено само от три нишки, което обяснява относително плоския им профил. По-късно броят нишки стана четири, а накрая осем, придавайки на шнура по-закръглен профил. Именно те днес са най-често използваните за риболов на фидер, например. Някои шнурове са с топло покритие, (като например Fireline на Berkley), така че да заприличат повече на обикновеното влакно, макар и принципът на плетене Dyneema да остава същият. NanoFil е различен. Макар и да е съставен на 100 % от плетени нишки Dyneemа, в последствие те са изтеглени и екструдирани подобно на влакното. В резултат на това NanoFil е едновременно с по-кръгъл профил, по-фино и по-гладко от останалите шнурове. Освен това се реже по-лесно с ножица и не се разбридва. А последното не е само дребна подробност, особено когато NanoFil ще се използва за повод. Аргументът на Berkley според който NanoFil е нещо средно между влакно и шнур си има своите основания, както и терминът «еднообразна нишка».

Но защо Dyneema е толкова здраво ? Съставът му е много интересен. Kevtor, например, е с много голяма устойчивост, тъй като е съставен от къси молекули, които са здраво свързани помежду си. Точно обратното, молекулите на Dyneema са дълги и не специално свързани помежду си. Въпреки това, когато са подравнени, са много здрави, тъй като има тенденция да се застъпват, което им придава именно тази невероятна устойчивост. Освен това нишките са водоустойчиви и нечувствителни към UV, за разлика от найлоновото влакно. Това е причината, поради която шнуровете могат да се съхраняват в продължение на години, без да променят свойствата си. Dyneema няма почти никаква еластичност и е устойчиво на абразия, което обяснява успеха му сред риболовците на фидер.

Аз открих съществуването на NanoFil едва миналото лято. През 2011 г. това влакно спечели наградата за иновация на професионалното изложение EFTTEX (European Fishing Tackle Trade Exhibition – Европейско търговско изложение за риболовни принадлежности), преди да излезе на пазара във Франция и Англия. Разбира се, има някои риболовци, които се изхитриха да си го купят онлайн от американски сайтове, но за пръв път влакното започна да се дистрибутира в Европа на пазарите на Полша и България. Предлага се на шпули от 125 или 270 м във всички диаметри и на шпули от 50 м до 8/°°. Цената е горе-долу същата като при класическите шнурове като Fireline.

За да направя експериментите си, си купих шпули от 2 до 15/°°. Нека сега разгледаме от по-близо основните им характеристики.

Диаметър. Трябва да признаем, че Berkley имат малко странен начин да представят характеристиките на своите продукти. Така върху шпулата с едри цифри пише 0,02 (което значи 2/°°), но ако се вгледате внимателно отстрани с малки цифри е уточнено: диаметър 0,0357 мм (а именно 3,57/°°)! Шантавото в случая е, че с едри цифри е отбелязан един «размер», който не е определен в милиметри, но като нищо може да обърка риболовеца! За да съм сигурен, реших да проверя диаметъра с шублер. Всъщност, установих стойност, малко по-ниска от 4/°°. Абсолютно същото се оказа и при измерването на влакната от останалите диаметри – при размерите от 1,5 до 2/°° трябва да се гледа написаният с дребни цифри отстрани диаметър, а не указания с едри цифри диаметър отгоре на шпулата. При по-големите диаметри трябва да се отбележи, че влакното не е равно: така, че при влакно, чиято маркировка указва размер 0,15, има разлики в диаметъра от 15/°° до 17/°°.

Внимание: Указаното с едри цифри число върху шпулата е «размер», а не диаметър. Истинският диаметър е указан с дребни цифри отстрани...

Макар и измереното от Давид съпротивление да е по-малко от обявеното, то определено е по-голямо от това на найлоновото влакно!

NanoFil няма еднакъв диаметър по цялата си дължина

Въпреки моите критики за съзнателно поддържано объркване за размера от 0.2 мм при почти 4/°°, NanoFil си остава най-финото влакно, което може да се използва днес. Най-фините влакна са действителен диаметър от 6,5/°° и са с около 2,5/°° по-дебели от най-финото 6 NanoFil!

Устойчивост (съпротивление). И тук обявените от Berkley цифри са впечатляващи 1,415 кг за 0,2, докато познатите влакна от 6,5/°° не превишават 350 г! А какво да кажем за 4,012 кг за 0,8 или за 7,65 кг за 0,15 ?! За да проверя всичко това се възползвах от метода за тестване на нашите изпитатели Франсоа и Жан-Клод. Състои се в това да закачат на триножника кофа с помощта на тестваното влакно, а след това да сипват пясък в кофата, докато влакното се скъса. После измерват теглото на пясъка, за да определят съпротивлението на влакното. Малко емпиричен, но валиден метод. Въпреки това реших да тествам NanoFil при условия на риболов - с възли и кука. Тук още по-впечатляващото е това, че производителят ни съветва да използваме специфични възли, така че да се възползваме от всички положителни качества на NanoFil. Е, какво означава това? Че класическите възли не са толкова здрави ли? Или има риск да се плъзнат и преместят? Ето какво е интересното за тестване. Що се отнася до възлите за куката, има добра новина: независимо дали става дума за класически възел, при който се правят десетина намотавания върху стъблото на куката, или за възел във възел, няма никакъв проблем с плъзгането или преждевременното късане . За сметка на това обаче, нещата се усложняват на ниво клуп, който се прави със специално приспособление Sensas Loop tier. Загубата на съпротивление е впечатляваща! Грубо казано е около 40 %. Но тук отново трябва да се вгледаме в резултатите по-отблизо и да сравним с тези при обикновено влакно със същия диаметър.

При NanoFil е важно как правите клуповете

ВЪЗЕЛ, ПРЕПОРЪЧВАН ЗА NANOFIL

  • Направете клуп, прокарайте го през ухото на вирбела, а след това през вътрешността на клупа.
  • Прокарайте за втори път през вътрешността на клупа
  • Прокарайте края на клупа около вирбела.
  • Постепенно затегнете възела и отрежете висящия край

В този случай си даваме сметка, че в края на краищата NanoFil 0,02 е със същото съпротивление при възела като класическото влакно 10/°° а 0,06 е като 14/°°. Но макар и далеч да не отговаря на обявените параметри, съпротивлението на NanoFil все пак е по-голямо (почти двойно) от това на найлоновото влакно. А тези резултати могат да се подобрят и още, стига да се използват специфични възли, особено за клуповете.

Куката може да се монтира по същия начин като при обикновеното влакно, без загуба на съпротивление.

Размер

Обявено линейно съпротивление

Реално съпротивление при клупа

NanoFil 0,02

1,415 кг

0,685 кг

NanoFil 0,06

3,357 кг

1,4 кг

NanoFil 0,15

7,659 кг

2,675 кг

Докато правех проучванията си установих, че въображението на риболовеца по този въпрос е буквално безгранично. Ако имате подходящо оборудване и свободно време, ви съветвам да направите малко проучване в YouTube като зададете в търсачката«knot wars» (войни на възлите). Е, да, видеофилмите са на английски, но все пак ще можете да добиете представа за въображението на риболовците и да сравните съпротивлението на повече или по-малко познати възли. Направих проучване за това как да подобря съпротивлението на клуповете. За целта започнах да слагам по капка бързосъхнещо лепило. Струваше ми се най-просто и логично. Но не ми трябваше кой знае колко време, за да установя, че не това е начинът. Следваше бързо и преждевременно късане. Отново се разрових из интернет, за да на меря специфични за шнурове възли. Най-накрая намерих задоволително решение на един сайт от Нова Зеландия. Състоеше се в това просто да се направи по-голям брой навивки (6 или 7, преди да се стегне клупа. Резултатът беше задоволителен, тъй като вместо влакното NanoFil 0,08 да се къса на 1,7 кг, вече се късаше на 2,2 кг при това с обикновен клуп. Единственият проблем с големия брой навивки е при малките клупове, които често използваме при риболов на захранен участък. Накрая, най-добрият компромис, който можах да измисля, е да направя клуп с приспособлението Loop tier, но като правя четири намотки, а след това леко изтегля възела, за да стегна, вместо класически клуп.

Цветът на NanoFil е млечно бял, което не е предимство при риболова на захранен участък

Цвят. Berkley обяви, че дори и да не е съвсем невидимо под водата NanoFil, все пак светлината преминава през него. Но въпреки това, белият му цвят не е предимство при риболова на захранен участък. Всички знаем, че флуорокарбонът има коефициент на рефракция (пречупване на светлинния лъч) много близък до този на водата (1,333 за водата, 1,42 за флуорокарбона). Dyneema от своя страна има абсолютно същия коефициент като при обикновеното найлоново влакно, а именно 1,54. Логично е да се допусне, че видимостта му в течна среда е същата. Да, ама не. Просто защото този коефициент е получен от парче Dyneema. Или както вече разбрахме, NanoFil е получено от сплитането на няколко парчета, които са толкова повече, колкото е по-голям диаметърът на влакното. Сега, въпросът, който трябва да си зададем, е дали това променя нещо при риболовната акция? Мисля си, че всичко зависи от цвета на водата. Ако е мътна, не мисля, че има някакво значение, тъй като при всички случаи светлината преминава само през горните слоеве на водата. По време на моите опити оцветих повод от NanoFil с черен флумастер и резултатите не бяха лоши, но си оставам скептик.

Ако белият цвят на NanoFil ви пречи, можете да го боядисате с черен флумастер с неизтриваемо мастило...

За основната линия или при пълненето на макара проблемът е различен. Някои смятат, че добре видимата линия намалява риска от фалшиво кълване... но лично аз не смятам, че това се отразява по някакъв начин на резултатите. Разбира се NanoFil е по-видим от обикновеното найлоново влакно, но е и много по-фин. Това, което от една страна се губи, се печели от друга. Несъмнено, няма да е лошо инженерите да се опитат да направят NanoFil в по-тъмен, по-дискретен цвят, че дори и малко по-прозрачно. Но въпросът опира в това дали пазарът на принадлежности за риболов на захранен участък е достатъчно голям, за да може американска фирма като Pure Fishing да заключи, че си заслужава инвестицията. За момента май е по-скоро обратното, тъй като американските кастинг риболовци смятат, че NanoFil си е достатъчно дискретно и дори искат да е още по-видимо!

Плаваемост. При NanoFil има тенденцията да плува, но потъва лесно. Dyneema е с плътност 0,97 срещу 1 за водата. Така че е логично да остава на повърхността, но поради финия си диаметър, се отклонява много по-лесно, отколкото класическите шнурове.

Тъй като е от Dyneema, NanoFil плува, но се отклонява много по-лесно, отколкото класическите шнурове

Това е несъмнено предимство за риболовците на фидер. Забелязал съм също, че при NanoFil има по-малка тенденция за увисване на влакното във водата: линията между върха и монтажа е изправена. Но фактът, че влакното е по-леко от водата, носи само недостатъци. Така бял червей, който е накрая на повод от найлоново влакно, пада доста бързо на дъното, при повод от NanoFil това става много бавно. Но пък е предимство, ако ловите на болонезе или на стик на река: линията остава на повърхността и има по-добър контрол при подсечка. Направих множество опити с NanoFil 0,08 за риболов на болонезе и признавам, че съм впечатлен от резултата. Замятанията бяха прецизни и нямаше никакъв риск от заплитане на влакното. Също като при шнуровете трябва да се внимава влакното да не се увие около върха в момента на замятане... За сметка на това фактът, че NanoFil потъва не толкова лесно като найлоновото влакно, го прави неподходящ избор при риболов на ваглер.

Гъвкавост. Това е параметър, който трудно се оценява по прецизен начин. Когато държите NanoFil между пръстите си, имате усещане за твърдо влакно. Изгледа по-твърдо от найлоновото. Всъщност NanoFil няма така наречената „памет“. Припомням, че памет на влакното се нарича свойството му да се връща в първоначалното си състояние след деформация.

Така при морене на едра риба клупът от найлоново влакно се разтяга, но когато опънът намалее, се връща в първоначалното си състояние. Липсата на памет при NanoFil ограничава Представете си, че искате да ловите на фидер на 50 метра от брега на два бели червея с повод от найлоново влакно 8/°°. Дори и с най-добрия вирбел на света няма как да не оберете влакното напълно усукано само след две или три замятания! При NanoFil този проблем напълно липсва, а ако все пак започне да се усуква, е достатъчно да дръпнете нагоре, за да се оправи. За сметка на това, NanoFil се оказва не толкова гъвкаво като найлоновото влакно, а знаем, че това е важен елемент, когато рибата погълне стръвта. Но как да проверим това по рационален начин ? За целта взех сешоара на дъщеря ми и сравних поведението на повода от найлоново влакно с този от NanoFil, докато сешоарът духаше отгоре.

Поставих бял червей на куката с поводи от NanoFil 0,02 и 0,04 и найлоново влакно от 6,5 и 8,8/°°. Резултатът беше направо фрапиращ. Под въздействието на струята на сешоара, независимо от диаметъра NanoFil оставаше в напълно изправено положение, с ъгъл на отклонение от 30° спрямо вертикала. За сметка на това найлоновото влакно беше доста по-нестабилно и направо „танцуваше“ под въздействието на струята въздух. Несъмнено доказателство, че найлоновото влакно е много по-гъвкаво от NanoFil. Разбира се, в този експеримент няма нищо научно, но можете да ми вярвам,че разликата в поведението на двата вида влакно е фрапантна.

Като споменавам това, попитайте когото искате от шампионите кой е най-важният елемент в момента, в който рибата погълне стръвта. Отговорът е един единствен: теглото на куката. Но когато говорим за това тегло, трябва да вземем предвид не само теглото на самата кука, но и теглото на възела. Тъй като NanoFil определено е по-фино и леко от найлона, дали липсата на гъвкавост може да се компенсира от факта, че утежнява по-малко куката? За да проверя това няма друг начин, освен да отида на брега на водата. Няма проблем, тъй като съвсем близо до дома ми има малко езеро с хубава популация от малки бабушки, които да ловя в разгара на зимата. Дълбочината е около 3,5 метра на 11 метра от брега, така че решавам да монтирам две напълно идентични линии, но едната с NanoFil 0,2 , а другата с найлоново влакно 6/°°. След това направих 5-минутни серии с всеки от монтажите, като всеки път отбелязвах броя кълванета и извадени риби. Ритъмът на улов беше около риба на минута, което ми позволи да получа достатъчно убедителни резултати. Всъщност бързо схванах, че това нямаше кой знае какво значение, тъй като резултатите бяха съвсем сравними, както като брой уловени риби, така и като брой пропуснати кълванета. Никаква разлика! Относителната твърдост на NanoFil и цветът му изобщо не притесниха рибите, но от друга страна, това не ми даде възможност за повече кълванета или по-добър ритъм на улов.

Устойчивост на абразия. Тъй като започнах моите експерименти с NanoFil миналия октомври, признавам, че не успях да го използвам кой знае колко за интензивен риболов на фидер на голяма река или баражни езера. Така че не мога съвсем обективно да дам лично мнение за устойчивостта му на абразия в дългосрочен план. За целта ще се позова на онова, което казват американските риболовци и някои техни европейски колеги. Всички смятам, че NanoFil има явно по-малка устойчивост на абразия от обикновения шнур или флуорокарбона. Някои дори признават за късане опри замятане при стопиране на линията с клипса за линия.

Остава да разберем какъв клипс за линия са използвали тези риболовци, тъй като често се случва и при класическия шнур, но във всеки случай, включително конструкторите от Berkley настояват на предимството на NanoFil за по-далечно и по-прецизно замятане пред това да е устойчиво на абразия. Ако искате да го използвате за риболов на фидер, при всички случаи ви съветвам да използвате макара с метален клипс за линията. Остава и още един аспект, с който NanoFil ме очарова и това е лекотата, с която сачмите се преместват по влакното, без да го повреждат. Замятането също е много приятно: NanoFil се плъзга по перфектен начин, без да се удря във водачите при обиране на линията. Забележимо е и увеличението на разстоянието на замятане : от около 25 % спрямо найлоновото влакно с леки фидери!

ВЪЗМОЖНА УПОТРЕБА НА NANOFIL

Повод. По време на всички мои опита тествах NanoFil, като го сравнявах с найлоновото влакно. Несъмнено трябва да се отчита и фактът, че тестовете бяха направени почти единствено в студени води, но въпреки това ми дадоха възможност да направя някои изводи.

При риболов на захранен участък истински полезно ми се струва единствено NanoFil 0,02 до 0,06. То дава възможност да се лови на много фино, при това със запазени шансове за улов на едра риба като голям костур, а дори и шаран. Така че може да се използва много по-дебел ластик, отколкото при фино найлоново влакно. Последно улових големи костури с NanoFil 0,06 с ластик 1,8 мм! Над 0,06 NanoFil ми изглежда прекалено твърдо и забележимо във водата, за да се използва за класически риболов на дъно. При риболов на фидер NanoFil според мен отново има някои предимства. Неотдавна спечелих състезание, като извадих 6 риби с общо тегло 10 кг. Най-едрите бяха лин и платика от по 2 кг, уловени с повод NanoFil 0,04. Но най-интересното е, че в този ден бях единственият, който използваше повод NanoFil и бях и единствения, при който кълвеше на куивер. Може да е чисто съвпадение, но няма как да не признаете, че е странно. При всички случаи проблемите с гъвкавостта и цвета на NanoFil не са кой знае какви, когато се лови на фидер. Точно обратното – смятам, че малката му плътност и твърдостта му са несъмнен плюс, особено при риболов на бабушка. Например, нямах възможността да тествам NanoFil при специфичен риболов на шаран на метода фидер, но съм сигурен, че с размери 0,10 или 0,12, ще е напълно подходящо за този тип риболов.

Основна линия. Първите опити, които направих с NanoFil, се състояха от риболов на едри костури на езеро, което познавам добре. През зимата кълве добре, а рибата стои близко до брега, което позволява да се използва щека. Проблемът при тази риба е твърдата й уста. Подсечката трябва да е силна и затова си казах, че поради липсата на еластичност, NanoFil несъмнено ще е идеално за случая. Но честно казано, в действителност се оказа още по-добре, отколкото очаквах! Не само че подсечката беше невероятно ефикасна, но и рисковете от откачане при морене на рибата значително намаляха в сравнение с обикновеното влакно. Не ще и съмнение, че след плодотворните успехи ми се прииска да пробвам NanoFil и при други видове риба.Отново успях да оценя несъмнените му предимства при подсечка, но също и това, че не се оплита и при него няма тенденцията да прилепва към пръта при влажно време. NanoFil дава възможност за сондиране с изключителна прецизност- с него много по-лесно се разчита естеството на дъното, отколкото с обикновено влакно.

Както и при шнура, поради липсата на еластичност при NanoFil, рибата е по-борбена в крайбрежния участък

При всички случаи мисля, че NanoFil е най-подходящо за риболов, при който се изисква възможно най-директна подсечка, когато се лови риба като костур, на голяма дълбочина, с дълга основна линия, масивно утежнение или с плоска плувка например. Същевременно NanoFil си има своите неудобства и недостатъци. Първо цената. За риболовец на захранен участък, който трябва предварително да монтира няколко десетки линии, ще му се наложи да се раздели с цяло богатство. Затова си мисля, че трябва да се остави за по-специфични линии. Освен това клуповете трябва да се правят изключително прецизно като при свръзката с повода, така и при конектора за ластика. И накрая, моренето на едра риба може да се окаже доста объркващо в началото. Поради липсата на еластичност, рибата се бори директно с ластика и усещането е за много по-силна борба. Трябва да се обърне внимание най-вече на момента на прибиране в кепа, тъй като рибата гледа да намери и най-малкото препятствие в крайбрежния участък.

За риболов на стик и болонезе NanoFil е идеално за макарата

няма друга линия, която да позволява да се лови на толкова фино!

За макарата. NanoFil може да се използва за пълнене на макарата както за риболов на фидер, талка и за болонезе. В първия случай качествата му при замятане са безспорни, включително, както вече казах, с малки фидери. По мое мнение, в сравнение с шнура NanoFil има неоспорими предимства за фин и деликатен риболов, при това не само при гладка повърхност. Освен това се реже лесно и не се разбридва. За сметка на това, трябва да се обърне изключително внимание на възлите, особено ако искате да закачите вирбел в края на линията. В този случай ви препоръчвам да използвате онова, което Berkley са нарекли « възел NanoFil», който всъщност представлява двоен паломар (вижте рисунката). Остава да се разбере дали удароустойчивостта на NanoFil е достатъчна за риболов на големи разстояния с лидер-повод и тежки фидери. Мисля, че едно 0,08 или 0,10 ще е перфектно, при условие, че се използва метален клипс за линията, но трябва да го проверя по интензивен начин на брега на водата. Останах много доволен от NanoFil при риболов на болонезе (или на стик). Относителната му твърдост дава възможност за перфектен контрол на линията, много по-директен, отколкото при обикновеното влакно. Освен това е толкова фино, че вятърът почти не може да го поеме, така че при вятър, който духа надолу по течението, контролът на линията си остава перфектен. Освен това основната линия се мести нагоре по течението спрямо плувката с лекота – с простичко движение на пръта, а подсечката е незабавна, дори и плувката да е на 30 м нагоре по течението.

На фидер не използвайте NanoFil на шпулата на макарата, освен ако нямате качествен клипс за линията.

Всичко е въпрос на навик, но щем посвикнете с движенията, ефикасността е несъмнена.

Какъв извод мога да направя от тези няколкомесечни опити? За риболовец на захранен участък (на дъно) NanoFil е малко странен продукт. Но това си е нормално. Да не забравяме, че по принцип е замислен за кастинг риболовци и риболов на свръхлеко. Като шнуровете, той има голямо съпротивление при малък диаметър, но по-гладката му повърхност прави замятанията по-далечни и по-приятни. Въпреки това не мога да кажа, че това е идеалният продукт, който ще замени влакното. Относителната му твърдост и цвета са проблем при повечето техники за риболов на захранен участък. Така че е полезен най-вече при конкретни условия. Продуктът е идеален например с размери 0,02 или 0,04 за поводи, подходящи за фин риболов на едра риба на фидер или на щека. Перфектен е и за пълнене на макара при лек риболов на фидер или за болонезе при трудни условия за риболов. Едно нещо е сигурно: вече винаги ще нося със себе си шпули с NanoFil 0,02 и 0,04 тъй като знам, че когато условията за риболов го изискват, те ще ми позволят да променя в положителна посока резултатите от риболова. А и да не забравяме, че NanoFil е първият от поколението еднообразни плетени влакна. Можем да се надяваме, че след няколко години на пазара ще има линии, които са специално предназначени за риболов на захранен участък, за фидер или болонезе. Но вече няма да бъде едно просто изобретение, а истинска революция! 

NanoFil дава възможност за дълги преходи на монтажа при труден риболов, като при това се запазва ефикасността на подсечката 

В крайна сметка NanoFil е първата от новото поколение линии, които предстои да се усъвършенстват, за да отговорят на изискванията на риболовците на захранен участък.

Риболов на Извево

дата: 05.03.2016

Язовирчето е невероятно. Ходил съм вече няколко пъти, макар че все не успявах да ги надърпам...

Зимен риболов на река Улу Дере

дата: 27.12.2014

Под непрекъснатата преса рибите стават изключително плахи и предпазливи, гледат с недоверие към...

Някои чалъми за риболов с царевица

дата: 12.11.2015

Опитайте се да ловите на две, че дори и на три зърна за стръв на куката с ефект на бомбарда....