sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Най-добрите съвети за риболов на река

Възползвайте се от тези съвети и направете вашия риболов на река по-ефективен


дата: 25.01.2015

МРЪСНА АЛТЕРНАТИВА

 Ако подхранвате с червей или кастери, другата алтернатива на байтдропера са топки с пръст от къртичина или речна пръст с малко добавена сива глина. Това действа като полезен носител без да се използва допълнителна храна.

НАМЕРЕТЕ ПОТОКА 

Търсете къде е основното течение и ловете точно на ръба между бързея и тихото. Там обикновено се крият едри риби.

НАМЕРЕТЕ ТИХИТЕ МЕСТА

Видове като костур и лин предпочитат да стоят на тихи места, където да плуват без да им се налага да се борят с течението. Най-добрият спорт с тези видове може да стане на не повече от 5 или 6 метра от брега.

ЕДРИ МОМЧЕТА 

Платиката обикновено е в най-широките и дълбоки места на реката и често издават присъствието си в началото и края на деня. На нормална река обикновено ще трябва да ловите на поне 13 метра, за да уловите платика.

ПО-МЪТНО – ПО-БЛИЗКО

Когато реката влачи допълнителни количества вода, можете да уловите качествена риба буквално на метри от брега. Това може да е голяма бабушка, платика, кефал и змиорка, като всички те приближават брега при мътна вода.

МЪТНО ЗНАЧИ ПОЗИТИВНО

Когато реката е придошла рибата има по-малък шанс да огледа стръвта, така че минете на една степен по-дебела линия, куки и ластици, така че да имате по-голям шанс при борбата.

ПРЕСЛЕДВАЙ КЪСНО

Към края на сесията опитайте по-леко утежнен монтаж с доста по-голяма дължина на линията над плувката. Използвайте, за да влачите по дъното на ловния участък, където обикновено се крият по-големите и борбени риби.

ПОТОКЪТ ЗНАЧИ ЛИНИЯ

Колкото е по-бърз потока, толкова повече линия трябва да пуснете над плувката. Например при бавен поток и 6 фута дълбок участък, може да е достатъчен монтаж, равен на топ четири секциите, но ако потокът е по-динамичен се пригответе и за дължина равна на топ пет.

РЕЗЕРВНА ЩЕКА

 Добър съвет за покриване на по-голямо количество вода е да оставите половината приклад зад вас при спускане на монтажа, а след това леко да вкарвате останалата част на щеката докато се движи все по-надолу по течението.

СПУСКАЙТЕ ВЪТРЕ 

Един от най-добрият начин за презентация на утежненият с броеница монтаж е да се спусне монтажа право долу, преди да се задържи и след това бавно да се спуска през последните два фута вода. Започнете над храната, така че да застане в работно положение докато преминава над вашия ловен участък. Често кълве почти веднага!

НАГОРЕ ПО ТЕЧЕНИЕТО

Не се страхувайте да експериментирате с това как полагате монтажа. Понякога ако го поставите така, че куката да гледа нагоре по течението може да ви донесе допълнително риба.

ТВЪРДА ЛИНИЯ

Убийствен начин за улов на голяма бабушка, особено когато се хранят агресивно на коноп и вердевас, е да опънете здраво линията, така че плувката да застава бавно в работно положение. Рибата понякога ще се самозакача спрямо върха на щеката.

ПРЕУТЕЖНЕТЕ

Действа убийствено да промъквате монтажа по-бавно от потока. За да го правите както трябва, тялото на плувката не трябва да изскача от водата. Решението е да преутежните с поне една или две No8 – но трябва през цялото време да контролирате плувката, така че да не потъва.

ЗОНА НА ХРАНЕНЕ 

Опитайте и си представете къде вашият монтаж ще е под пълен контрол и къде очаквате да уловите по-голямата част от рибата и едва тогава и като вземете предвид всичко това, подхранете с дънна захранка и насипно отгоре. Избягвайте да подхранвате нагоре по течението и право пред вас.

ТОПКИ СРЕЩУ РЕХАВА ЗАХРАНКА 

Хвърлянето на топки дънна захранка ще създаде по-компактна зона на хранене в сравнение с насипната (рехава) захранка, така че при избор на монтажи вземете това предвид. В началото можете да започнете с тежки, утежнени с броеница от сачми монтажи и късичка линия над плувката. По-късно можете да раздалечите сачмите на разстояние и да удължите линията, за да потърсите риба по-надолу по участъка.

ПОМОЩ ЗА ТОП КИТА

Ако искате повече от един монтаж, но нямате допълнителни секции No4 и No5, опитайте да намотаете основата на резервния монтаж на по-фина намотвачка и когато не го използвате, я закрепвайте вътре в секция No3.

СЛАГАЙТЕ НА СТОЙКА 

Предната опорна стойка на щеката е важно за презентацията на стационарна стръв в течението. Това е жизнено важно най-вече при риболов на плоска плувка и/или когато целите улов на голяма риба като змиорка или платика – пасящи видове, които рядко се подлъгват по подвижна стръв.

ДРЕБНА РИБА

Уклейката и дребният елец се ловят най-добре в горните два или три фута вода и и възможно най-близо. Насипно пинки е добър избор , но не забравяйте редовно да подхранвате с топки по-мокра дънна захранка. За да увеличите допълнително облака, използвайте жълт Tracix.

ПРОБЛЕМНАТА ЩУКА 

Обраслите с тръстика крайбрежни участъци са магнит за лежащата в засада щука. Ако подозирате, че щуката може да е проблем, трябва да имате вързани достатъчно резервни поводи – понякога е необходимо да имате по цели 20 от всеки размер!

УЛОВЕТЕ Я

За щука, която не се мърда, най-добрият начин е да я уловите. Лесно е да носите със себе си евтин телескопичен прът и желеобразни примамки с единични куки са перфектни, за да извадите глупавата щука.

ЗМИОРКИ 

Ако те са целта ви, тези хлъзгави приятелчета ще изискват доста на брой резервни поводи. Дори и да имате специална вадачка на куки от типа на Stonfo, дълбоко забилата се кука е трудна за вадене. Понякога най-доброто решение е срязване на линията и да се остави змиорката да я изплюе по естествен път.

ЗАДЪРЖАНЕ

Змиорките се задържат много трудно. Най-добрият начин да ги задържите е да използвате мрежата на живарника. Винаги проверявайте мрежите на кепа и живарника, тъй като и най-малкият отвор е достатъчен, за да се измъкнат!

ПРЕСЛЕДВАНЕ НА КЕФАЛ

Кефалът се храни лакомо, така че е добре да понатрупате стръв. Така че вместо да замятате по 20 бели черве, подхранвайте с по 60 и то на два пъти на прехода на линията. Това е добър технически ход към края на сесията, когато светлината почне да намалява.

РЕШЕНИЕ ЗА НЕПРАВИЛНО ЗАКАЧАНЕ

Ако качествена бабушка се откачи при подсечка, минете на по-нисък номер ластик Така куката не само ще навлиза по-бързо, но и ластикът ще действа омекотяващо.

БЪРЗ РИБОЛОВ

Когато практикувате бърз риболов, смачкайте с клещи контрата на куката, така че да се получи само издатина. Така не само ще откачате по-бързо рибата, но и тя ще е по-чисто закачена.

ИЗБОР НА ПЛУВКА

 Най-добрата щекова плувка за река има формата на яйце или топка за ръгби. Комбинирайте с пластмасов или фин кух връх, който ще се вижда добре, когато плувката се движи надолу по течението и с метално стъбло за стабилност или карбоново стъбло, за да намалите шансовете за оплитания.

БЛИЗАЛКИ 

Плоската плувка е задължителна за представяне на стационарна стръв. Изборът на правилен размер според скоростта на течението е труден, така че гледайте да купувате по-скоро плувки, които се прикачат със силикон, а не такива, през които преминава линията. Така ще можете бързо да сменяте размерите. Освен това ще можете да сваляте плувката от намотвачката, което е по-удобно.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ДРЪЖКАЧ

орапчето за щека или лирата са много важни, особено пре стръмен бряг зад гърба ви, тъй като пречи на незиползваните секции да се плъзнат в реката.

ЕДРИТЕ ДУПКИ

Живарниците с плътна (със ситни отвори) мрежа не са подходящи при силно течение, тъй като потокът създава прекалено силно налягане и може направо да повлече столчето ви, ако живарникът е закрепен за него! Така че изберете по-едра мрежа, така че водата да може свободно да преминава през нея.

ОБХВАТ НА КЕПА

На река е задължително дръжката на кепа да е поне 3 метра. При много дълбоки или бързо течащи участъци е по-добре дори дръжката да е 5 метра, особено при голяма риба като платика. Гледайте да изберете най-леката дръжка, която можете да си позволите и я комбинирайте с лека мрежа. Така нещата ще са по-различни.

Силата на пелетите

дата: 24.01.2015

ПОДХОДЪТ НА ПЕМБ РАЙТИНГ КЪДЕ И КАКВО ЩЕ ЛОВИТЕ? Аз съм на езерото Pleasure Lake в Passles...

Тунджа – вечните ловни полета на скобарите

дата: 19.03.2015

Най-после реших да организирам един излет и да направим едно филмче. Докторо и Мишел от Бургас са...

Ново 20: откриха риба с крака!

дата: 12.02.2016

Долните перки на чудната риба много приличат на крачета, които са пригодени за ходене.Тази...