sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Микроязовирите край село Остър камък

Село Остър камък се намира на около 7 км югозападно от Харманли


дата: 16.06.2015

Около селото има 6 микроязовирчета, които не са под аренда. В интерес на истината в микроязовирите около Харманли почти винаги се въди лин (каленик), но по незнайни причини - може би защото дъното на тези точно микроязовирчета е песъчливо и чисто, без водорасли -точно в тях той липсва. Няма ги и всички останали видове риба, даже и слънчевата, но пък за сметка на това тези микроязовирчета са пълни само с каракуда, като държат и немалко шаран.

Но нека да поясня как се стига до селото - тръгвате през Харманли по международния път Е-80 в посока към гарата (за Свиленград). Малко преди да стигнете отбивката за гарата, вдясно има друга отбивка, която е означена с табела "Маджарово 48". Хващате пътя за Маджарово - горе на височината е ресторант "Ралица". Спускате се и в ниското вляво ще видите хидропарк "Кюмурлука" - хубав арендован язовир с ресторант, бунгала и плаж. Държи сом, шаран, толстолоб, бяла риба и други. Гостите на бунгалата могат да ловят риба без ограничения в килограмите срещу такса от 1,5 лева на въдица.

Изкачвате още едно на горнище и при следващото слизане вдясно има отбивка, където табелата "Остър камък 3 км" може би пак липсва. Завивате вдясно и след около 2 км се спускате към селото.

Първите две язовирчета ще видите при самото спускане вдясно. На първото (по-горното) има хубави каракуди, а понякога излизат и шаранчета по 700-800 г. Водата в него не е дълбока - някъде към 1,8-2 метра. Лови се на стената и вдясно от нея, непосредствено до пътя. Стръвта е 2 бели или 1 торен червей. Там рибата не е разглезена и спокойно можете да я съберете с коя да е от предлаганите в магазинната мрежа захранка. Лови се с влакно 0,10-0,14 и куки от № 14 до № 12. Закачки почти няма, но поради малката дълбочина дънният риболов се обезсмисля. Рибата се храни активно от средата на февруари до края на ноември. Преди излизаше само дребосък, пълен с хайвер, но след нашите редовни посещения с един колега Иван, така сме я разредили, че започна да расте и сега дребни риби под 100 г почти няма.

Непосредствено преди селото вляво ще забележите стената на друг микроязовир, който е опасан почти отвсякъде с тръстики. Той държи предимно шаран от 500 грама нагоре и много добри каракуди от 500 до 1500 г (аз поне само такива съм хващал). Кълве на различна стръв според сезона. Рибата тук взима добре на тлъст земен или торен червей, но не подминава и белия. Това се отнася предимно за риболова преди забраната. По-късно през лятото налита повече на хляб, но житото също не е за пренебрегване, особено ако захраните с него. След средата на лятото може да си опитате късмета и на царевица. Удобно е да се лови от лодка, но може и от брега. Местата по брега си личат добре и всеки, който "е в занаята" от поне година, спокойно ще се ориентира в обстановката. Последния път, когато ходих, беше след средата на септември 2003 година. Направихме сравнително слаб риболов за около 4 часа. Уловихме само 2 броя шаран с калибър 1,5-1,7 килограма с баща ми. Времето не беше много лошо, но вятърът със слаби прекъсвания почти през цялото време на излета беше доста силен и развали удоволствието от риболова. За стръв използвахме царевица, а захранвахме с "Промикс", кюспе и малко количество сладка царевица.

Като влезете в селото и стигнете центъра, завийте наляво и карайте само напред. Отляво след последните къщи са гробищата, а срещу вас - стената на следващото микроязовирче. Бреговете му са чисти, дъното - песъчливо и светло на цвят и липсват всякакви треви и закачки.

Застанете в средата на стената и заметнете леко вдясно 1-2 дънни въдици със сандвич кюспе с плънка от обикновен бял хляб, като поставите и царевица на едната кука. Очаквайте шаран между 0,5 и 2,5 кг. Заметнете само една въдица с дънен монтаж леко вляво на около 20-25 м от брега без хранилка или пружина с 2 броя куки. На едната поставете бял червей, а на другата - торен или едър земен. Очаквайте каракуди от 350 грама нагоре. Не хранете там!

Хранете скромно пред себе си, където ще ловите на "леко". Стръвта ще е по ваш избор и ще ловите, каквото излезе. Просто и тук, освен шаран и каракуда, друго няма. Дълбочината в средата на стената е около 3,5-4 метра. През юли на дънния монтаж на капан с 3 броя куки извадих на стръв сладка царевица едновременно два шарана, но единият беше с калибър 1,7 килограма, а другият - направо от детската градина. За сметка на това едрите каракуди вляво бяха в настроение и улових 12 броя на стръв едър земен червей за около 2 часа активен риболов. После вече кълването спря. А на "леко" въобще нямах пипане.

Ако от центъра на селото завиете вдясно и после първата пряка вляво, след последните къщи ще видите малко по-голям язовир, който обаче е много обрасъл. Ако ви свърши стръвта, идете на преливника му. Там в циментирания канал има остатъци от влажна пръст. В нея ще намерите земни червеи.

На този язовир може да ловите шаран, каракуда и червеноперка, но тук вече калибърът на рибите е доста разнообразен - има дребосък, а има и доста едри (не и над 3-4 кг). Освен това около стената се въртят доста гамбузи, които съсипват стръвта.

На последния язовир няма да се спирам. Питайте в селото и ще ви кажат, че е до стопанския двор. Въпреки че и там има риба, тя е значително по-дребна.

Надявам се да съм бил изчерпателен и ако посетите тези микроязовирчета, да останете доволни от улова. Там няма дървета, а това значи, че трябва да се погрижите за чадър или друго средство срещу жаркото слънце.

 

Желая ви НАСЛУКА, колеги, и не си забравяйте риболовните билети!!!, А на мен лично в Харманлийския край за 4 години не са ми проверили билета нито веднъж, въпреки че го подновявах редовно.

Дарън Кокс: Още за захранването на участъци, правила и тенденции

дата: 18.01.2015

През последните няколко години през март се провежда финала на Sensas Challenge Final в...

Как да запазим кукичките да не ръждясат?

дата: 22.12.2014

Модерните кукички дълго време ще запазят основните си качества: твърдост, гъвкавост, остротата на...

Край Струма: средна слука на скобари

дата: 02.08.2015

Най-удачно се риболовства на френски хляб. Подхранването е задължително. Скобарът реагира...