sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Лепен бял червей

Начин на употреба


дата: 21.01.2015

Неоспорим факт е, че лепеният бял червей е изключително полезна приумица в някои ситуации. Все още мнозина от българските риболовци изпитват затруднения при приготвянето им. В тази статия ще прочетете някои тънкости за лепенето на червеи.

В магазините за риболовни принадлежности можете да намерите голямо разнообразие от лепила за бели червеи, за съжаление, те не са сред най-търсените продукти на пазара и предлаганите лепила са не винаги са от най-ефикасните. Несъмнено, най-добрите са тези на основата на гума арабика, лепилата на Sarfix и напоследък лепилото от марката Respect. Повечето от вас вероятно се питат каква е тая гума арабика ? Тя се добива от втвърдения сок, извличан от два вида акация, по подобен начин на каучука от каучуковото дърво: сокът се събира от разрез в ствола на дървото. Изтеклият сок се втвърдява и кристализира при контакт с въздуха. Гума арабика се продава на прах и на кристали. Получава се сивкав продукт, който почти няма миризма и се разтваря добре във вода

Преди да оформите топка от бели червеи, не забравяйте да си сложите малко царевично брашно на ръцете

Лепилата на основата на гума арабика са по-скъпи, но далече по-добри от другите.

Тази гума арабика се използва в Азия и Африка от поне 5 хилядолетия. Има най-различни видове употреба – лепилото за марки, например. В някои държави я използват за колосване на дрехи. В Източна Турция с нея правят особен вид прясно овче сирене, което е с приятен вкус и висока масленост.  В Судан пък се използва за строителна замазка на покривите.

Във Франция гума арабика е една от основните съставки на известните „гумени“бонбони с конусообразна форма (cuberdon), известни също и като « шапката на кюрето », в белгийската национална сладкарска кухня и за най-различни бонбони. Така че, може да се намери в професионалната търговска мрежа за сладкари на прилични цени и във вид, удобен за нуждите на риболова. Използването на гума арабика буквално издърпва на заден план всякакви други лепила за бял червей. Продуктът е относително скъп, което обяснява и разликата в качеството. При всички случаи можем да кажем, че гума арабика е истинска революция в лепилата за бял червей. Арабиката действа по-бързо, по-добре и с нея топките бял червей се обработват много по-лесно, Да не говорим, че когато е влажно,другите лепила губят своята ефикасност – белият червей почва да се разхожда насам-натам и е трудно ситуацията да бъде овладяна.

И сега вече като знаем какво е гума арабика, нека да разберем повече за начина й на употреба, която ни интересува днес: слепването на бели червеи. В началото италианците са използвали чиста гума, със сивкав цвят. Нейната ефикасност е несъмнена. Но Мило обяснява, че италианците все пак са успели да подобрят продукта. Те използват смес от 75 % гума арабика и 25 % декстроза. Така лепилото става по-бяло, по-ефикасно, не губи свойствата си по време на риболов, а и се държи също толкова добре и когато е горещо.  За разлика от чистата гума арабика, не се втвърдява много когато времето е горещо и сухо. Втвърдява се във водата и то чак когато стигне на дъното. В това също е по-добро, отколкото чистата гума арабика. Така че декстрозата придава стабилност на гума арабика. Нещо повече, когато е наистина много сухо време, трябва белият червей да се навлажнява от време на време с пулверизатор.  Тази смес се предлага  в гамата Мило под търговското наименование Rabix Top Gum. Лично аз не смятам да използвам повече друго лепило. Риболовците, които желаят да ползват този продукт, но не могат да го намерят в търговската мрежа, могат да си го направят сами. Гума арабика и декстроза могат да се купят от складовете за търговия с продукти за сладкарството.

В повечето случаи италанците добавят към белия червей и малко едър пясък . Въпросният пясък пък е съставен от кварц, използван за пясъкоструйно миене на фасади.

Гума арабика избутва на заден план всякакви други лепила.

Приготвянето на слепения бял червей е по-практично в твърди, а не в меки съдове.

Това също е евтина съставка, която може лесно да се намери при търговците на строителни материали. Като общо правило, се използват равни части пясък и бял червей. Но в зависимост от условията, количеството пясък може да се увеличи до 3 кг на 1 кг бял червей, а дори и повече. Започва се като леко се навлажнява пясъка с пулверизатор. След това се добавя белия червей и се наръсва щедро с лепило, като се разбърква, докато се получи желаната гъстота. Ако е необходимо, отново се напръсква с вода или се добавя още лепило. Не е нужен кой знае колко опит – не е трудно. Може също и да се наръси малко лепило върху влажния пясък още преди да се добави белия червей.  Когато има течение, няма как да не се използва пясък, тъй като той помага топката да слезе бързо и повече или по-малко точно на желаното място. В Италия, където тази техника е доста развита, много от състезанията се провеждат на река. Друго предимство на пясъка е да се увеличи плътността на топките, а оттук и прецизността при мятане. Това може би не е толкова определящо, ако се практикува риболов на щека, но нещата са доста по-различни при риболов на болонезе, когато е много важно да се мятат прецизно топки на разстояние 30-40 метра. За разлика от това, когато дъното е меко (тинесто) е по-добре топките да не се утежняват толкова, за да не потънат в тинята. Случвало ми се е да се сблъсквам с екстремни условия на някои затворени езера, където дъното е покрито с дебнел слой течна тиня. Тогава, вместо да утежнявам топките с пясък, аз добавям цели сухи семена коноп, което подобрява плавателната способност на топките. Те стават по-леки и падат меко върху калното дъно. И накрая, трябва да знаете, че можете да подобрите риболовните характеристики на топките слепен бял червей, като сложите добавка за шарани или някакъв подсладител.

 

Пясък за аквариум с идеална консистенция и при това евтин.

При някои условия трябва да се използва повече пясък, отколкото бял червей. Така че е по-добре да се ползва по-качествено лепило.

Започнете да почиствате внимателно белия червей от всякакви следи от (дървесни) трици или царевично брашно

Сипете белия червей в твърд съд

Навлажнете дланта си в съд с вода.

Разбъркайте белите червеи, за да ги навлажните.

Наръсете лепило.

Оставете ги да престоят 5-10 минути

Поставете съд отгоре (като капак).

Натиснете силно, за да изкарате всякакъв въздух, навлязъл между ларвите.

Могат да се правят топки, които не се лепят 

Риболовен турнир „Мама, татко и аз“ на язовир Ловни дол

дата: 19.01.2015

Записаха се рекорден брой участници – 62 деца, които бяха разделени в две възрастови...

Съвет на специалиста: Да стегнем монтажа!

дата: 19.09.2015

Международният правилник обаче изисква всички фидери да са подвижни. Вирбелът с карабинка на...

Какви трябва да бъдат прашките за риболов на голяма дистанция?

дата: 02.03.2015

Подходящи са при риболов с фидер и улов на шарани на дъно. Ако ловите с мач-пръчка на много...