sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Кратко ръководство за ластиците от Алън Скоторн

Кратко ръководство за ластиците от Алън Скоторн


дата: 02.11.2014

Този месец се присъединяваме към петкратния световен шампион Алън Скоторн, за да хвърлим по-задълбочен поглед на ластиците, които използва… и защо.

Ластиците са сред онези неща в риболова, които най-лесно можем да объркаме. Ако сте наясно с основните неща, вашият щеков ластик ще се държи по правилния начин при всеки ваши излет. Но за да вникнем докрай в перфектния монтаж на ластика, сме изброили основните помощни съвети не на кого да е, а на петкратния световен шампион Алън Скоторн!

Вече от над 30 години Алън е в авангарда на щековия риболов, а е забравил повечето от нещата, които хората знаят за монтажа на щекови ластици.

През годините е опитвал почти всяка възможна конфигурация на ластиците, така че четете, за да разберете какво използва този легендарен риболовец и защо.

Топ китове за сребриста риба

Сребристата риба заема важно място в моя мачов риболов и е важно да изберете правилните ластици, за да можете да се справите. Множество риболовци вярват, че свръхлекият ластик е най-подходящ, когато става дума за сребриста риба, но едва ли си дават сметка колко грешат. Всичко е въпрос на баланс. На мен ми отне години, за да подбера най-подходящите, но сега мога да кажа, че ластиците ми вече работят по-добре от всякога.

Самият ластик е много важен. Пробвал съм повечето плътни ластици, но за мен Preston Innovations Original Slip е просто най-гладко работещият – по експлоатационни характеристики той превъзхожда всички ластици, които някога съм ползвал. Когато мога да очаквам, че ще уловя винаги монтирам ластиците през три секции . За сребриста риба винаги използвам четири номера ластици:

No2 – Това е моят избор за плитки канали, където целта ми са дребни рибки. С този мек ластик рибата не пляска по повърхността при подсечка, така че останалата част от пасажа да остане необезпокоена. Този ластик е страхотен, когато се използват малки куки от фина тел, тъй като с него не можете да харпунирате рибата.

No4 – Този клас ластик е моят универсален ластик за бабушка. Използвам го за повечето случаи на риболов на вердевас и смятам, че работи добре за бабушка от 1oz до 6oz, когато риболовът не е прекалено активен.

No5 – Страхотен избор, когато целта е по-едра риба на канал. Подходящ е и за риболов на бабушка на река, когато трябва да подсечете през плувката, а да може кукат да захване. Използвам го с плувки до 1.5g. Това е моят избор и ако ловя скимери до 10oz .

No6 – Това е най-тежкият плътен ластик, който използвам. Брилянтен е за по-големи плувки на река, когато ловя едра бабушка, скимери, а дори и платика. Неотдавна спечелих шампионата Wychavon на река Avon (Ейвън) с 23lb платика и този ластик беше фантастичен за тази цел.

Срежете го!

Аз предпочитам да използвам подходящия топ три за сребристи риби, тъй като ми допада предлагания от него финес в сравнение със случаите, в които се целя в шаран с топ китове с дебели отвори.

Аз използвах дълги No1 секции за щека, но на последното европейско първенство в Испания имах голям проблем. Ластикът ми се залепваше и висеше от края на топ кита. Тогава ловях уклейка и времето, което отделях да регулирам ластика, определено ме бавеше. Всъщност нещата се объркаха дотам, че реших да срежа Nol секциите до седем инча вместо оригиналните 14 инча. Това сработи добре и след това всичко с ластика беше наред.

Само за справка, втулките, които използвах, са Drennan Super Slick вътрешни втулки от 2,6mm.

Конектори

Алън е голям фен на използването на меки ластици за шаранджийски риболов.

Подобно на ластиците, през годините съм пробвал какви ли не конектори. Преди година реших да се върна на простите пластмасови конектори, които използвам за топ-китове за сребриста риба и така и си остана. Използвам конектори Micro Drennan и смятам, че с тях просто няма какво да се сбърка. При тях свързването е много прилично и никога не ме е подвеждало.

Бънгове

Тук отново нещата са простички и аз използвам синия бънг Drennan Winder , който ми дава възможност да опъна перфектно ластика още преди да съм отишъл на брега. Най-мразя ластикът да виси от върха на щеката, а тези бънгове ми дават възможност за лесна и бърза фина настройка на монтажа.

Топ китове за шарани

Всички мои топ-китове за шарани са монтирани малко по-различно, отколкото тези за сребриста риба. Първо моят избор на ластик е съвсем различен. Аз доста дълго бях фен на сдвоените твърди ластици и даже все още ползвам сдвоения No5 в дълбока зима, но в 99% от времето се придържам към избора на прости кухи ластика и разчитам на тях за всичко.

При кухите ластици допускът за грешка е много по-малък, отколкото при твърдите. Тяхната невероятна способност да се разтягат означава, че можете да извадите доста голям шаран при сравнително къса линия.

Кухите ластици, които използвам, са от асортиментната линия Drennan Carp Bungee. Това са фантастични ластици, които отгоре на всичко са и най-евтините от всички предлагани на пазара. Освен това могат да траят с месеци, стига да се грижите както трябва за тях, но за това малко по-късно.

 • Алън Скоторн (Alan Scotthorne)
 • Отбори: Ultimate Barnsley Blacks, Drennan England
 • Спонсори: Shimano, Dynamite Baits
 • Живее в: Rotherham
 • Най-добра победа на мач: Петкратен световен шампион!

Трите класа (номера), които използвам, са както следва:

Зелен 6-8 – Това е моят първоначален избор за водоеми, на които смятам да вадя голямо тегло едри сребристи риби, малки шарани и хибриди F1. Много е мек и доста се разтяга, което ми допада. Тази по-голяма разтегливост ви дава възможност да извадите някой случайно попаднал по-едър и борбен шаран.

Харесвам този ластик за риболов на хибриди F1 на плитко, тъй като когато закачиш хибрида, той плува свободно, докато излезе извън захранения участък, без да плаши останалите F1.

Жълт 10-12 – Жълтият е моят избор за универсален ластик за риболов на търговски водоем. И той е доста разтеглив и ви дава възможност да вадите риба с най-различни размери. Перфекният избор за риболов на шарани от 3lb до 6lb, но е идеален и за платика и скимери в дълбока вода. Използвам го за риболов на големи шарани на плитко и с него съм вадил доста едри риби именно поради неговата разтегливост и универсалност.

Розов 14-16 – Розовият е перфектният ластик за бърз риболов с голямо тегло на улова! Той е много мощен и аз го използвам единствено за риболов в крайбрежния участък досами брега или за риболов на къса щека на места като Bolingey или Larford, където се налага в края на мача да направите всичко възможно. Имайте предвид обаче, че този ластик е доста мощен и ди трябва повечко време за вадене на рибата. Иначе бързо укротява рибата, но не пришпорвайте нещата, освен ако не искате куката да се откачи.

3,2mm вътрешна втулка Drennan е перфектният избор за шаранджийски риболов.

Размер на вулката

Използвам един и същи размер втулка за всички шаранджийски топ-китове и това е 3,2mm втулка Super Slick , която пасва отлично на секция No2 на моята щека с извадена Nol. Така топ-китът става доста твърд, което дава възможност на ластика да работи свободно и гладко. Това означава също и че моят топ-кит е с перфектната дължина. Впрочем моите топ-китове са дълги по осем фута. По-къс от това и имам усещането, че в щеката няма ластик. При лекия зелен ластик това не е чак такъв голям проблем, но при жълтия и розовия ми трябва допълнителна дължина, за да съм сигурен, че откачването на куката ще се минимизира .

Pull Bung-ове

Доста време ми трябваше, а да премина на pull bung-ове... и трябва да си призная, че съм грешал! Те ви дават възможност да извадите всичко, което закачите на куката и който не ги използва, не знае какво изпуска. Моят избор са тези за долен край (bottom-end) на Drennan, тъй като втулките им са от чист тефлон (PTFE), което предотвратява износването на ластика, а и той се движи гладко.

Все още използвам страничните конуси и обикновено са моят избор в дълбоки води, където монтажите са с дължината на топ-четири на щеката. Преди няколко седмица направих досадна грешка по време на риболов на езерото Specimen в Larford. Нещата вървяха що-годе добре и бях натрупал улов от скимери, когато изведнъж се закачи голям шаран, а топ-китът ми беше с конус за долния край. Нямаше как да опъна ластика на ръка и извадих шарана на топ-седем на щеката! Никога повече няма да направя такава грешка, тъй като тя е не само ужасна, но и морене на шаран на такава дължина направо си плаче за чупене на щеката (пише breaking и може да означава както чупене на щеката, така и късане на линията).

Конектори Dacron

Вече споменах, че използвам пластмасови конектори за риболов на сребриста риба. , though,

За шаран използвам само конектори Dacron, които си правя сам. Dacrons имат няколко ключови предимства и първото е, че с тях почти няма оплитане. Толкова са лекички, че дори и да се усучат около върха на щеката, се освобождават сами.

Ако покриете кухия ластик с лубрикант Slick, това значително ще увеличи периода на експлоатация.

Плясването на монтажа си е част от играта в шаранджийския риболов и ако не използвате конектори Dacron, ще видите монтажа си усукан около върха на щеката! Важно е конекторът Dacron да е твърд, така че линията да стои далече от върха на щеката. Аз използвам шнур Strip Teaze от експандиран полистирол (ESP), който е твърд и с покритие.

Манистото, което използвам е Nash TT Tulip (лале), което плътно приляга към тефлоновата втулка. Става доста прилично, а манистата могат да задържат и най-тежкия ластик.

10 полезни съвета за перфектен ластик

 1. Аз винаги напръсквам кухите ластици с малко смазка Slick. Така ластикът не само че се движи по-гладко, но и удължава своята трайност. Аз просто впръсквам смазка надолу по секцията No2 и духам, така че да съм сигурен, че смазката е покрила цялата вътрешност. Така ластикът не само няма да увисне от върха на щеката, но и няма да загубите риба.

 2. Недостатъкът от използването на Slick е че от него може да се натрупат замърсявания и китът да се задръсти. А целта сменям ластика и почиствам топ кита отвътре. Става лесно – просто сипвам чайник с вряла вода вътре. Така се почистват всякакви замърсявания и остатъци. Но внимавайте да не държите щеката!

 3. Когато поставяте новия ластик, го опънете, като го извадите отдолу. Така опъването ще е по-лесно и ефективно.

 4. Качествените тефлонови втулки наистина ще накарат ластика да се движи по-гладко. Много втулки имат доста пластмаса по тях, но Drennan Internals са от чист тфлон и са супер гладки. Винаги използвам вътрепни втулки, тъй като с тях нещата стават по-добре.

 5. Има множество фирми, които произвеждат втулки, които се побират вътре в No3 на вашата щека. Те централизират ластика и помагат при работата му. Но има и още една джаджа, която наистина ще помогне за по-добрата работа на ластика.

 6. Никога не използвам смазка Slick за моите плътни ластици за сребристи риби. Вместо това потопявам върха на щеката и издърпвам ластика няколко пъти, за да го навлажня. Така Original Slip работи брилянтно, без да му трябва специален лубрикант.

 7. Ако ластиците ви се залепват, не се плашете да подкъсите леко върха. You may lose a little pole length but you will significantly improve yЕ, ще намалите малко дължината на щеката, но пък това значително ще подобри работата на ластиците.

 8. Когато отивате на водоема, винаги проверявайте ластика. Първо го проверявам визуално за напуквания и най-общи белези за изтриване и износване. Второ, прокарвам ластика между устните си, тъй като са по-чувствителни от пръстите и това ще ви помогне да усетите признаците на повреда. Ако има повреда, просто сменете ластика не поемайте риск.

 9. Аз опъвам всички ластици така, че да влязат вътре в щеката, но не и така че да се издърпат рязко назад. По-скоро бих избра по-голям размер, отколкото да използвам прекалено опънат по-лек. Прекалено опънатите ластици водят до харпуниране на рибата!

 10. Аз съхранявам топкитовете в голям пластмасов тубус. Това, което е важно обаче, е че поставям на дъното на тубуса малко пенопласт. Така, когато издърпвам топ-кита назад, мога да съм сигурен, че няма да се повреди.

 

Ето това е моето окончателно ръководство за ластиците.

Както виждате, не използвам нищо особено и както ластиците, така и монтажите им са прости. Знам обаче едно – всичко работи перфектно о всяко време.

Надявам се моите съвети да ви помогнат да вадите повече риба и да печелите повече мачове

АКЦИЯТА (как се разви действието на) НА PACKINGTОN

дата: 20.01.2016

Тези, които ловуваха тук, бяха разположени на участъци на няколко отделни езера, където...

Шон Ашби : Доволен съм когато печеля!

дата: 09.12.2015

ШОН АШБИ (SEAN ASHBY) 48 години • Професия: Дистрибутор Sensas Англия Спонсор : SENSAS...

Тактика за 100 хиляди лири

дата: 04.10.2015

Започнах да идвам на Муурлендс Фарм, когато бях на 17 години, преди около 24 години - това е...