sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Как се лови цял тон мряна?

Да уловиш 45 кг от определен вид си е доста трудно, особено ако не става дума за шаран! Въпреки това нашият най-млад състезател, 14-годишният Рос МакОли, смята, че ако поискаме, може да улови цял тон мряна


дата: 01.12.2014

ДОСИЕ НА РИБОЛОВЕЦА

 • РОС МАКОЛИ (ROSS MCAULEY)
 • Живее в: Кент
 • Спонсори: Middy, Murukyu
 • Щека: Middy XT15

ДОСИЕ НА ВОДОЕМА

 • ЕЗЕРАТА МОНК
 • Местоположение: Staplehurst Street,  Marden, Kent
 • Билет за деня: 10 англ. лири
 • С карта: 7 англ.лири
 • За контакт: 01622 833332
 • Уебсайт: www.monklakes.co.uk

Аз съм на Езеро 2 от езерата Монк, което е най-добре зарибено с мряна от останалите езера в комплекса. То е разделено на две от остров в центъра му и знам, че половината, която е зад мен по принцип е най-добра за шаран, докато в тази, на която ловя сега, има предимно мряна. Много е важно да познаваш мястото, така че не се страхувайте да питате къде са най-добрите участъци за риболов.

Това езеро е много по-дълбоко от останалите в комплекса, така че от почти всеки учатък може да се извади голямо тегло. Из избрах участък 56 на острова, тъй като е „в добра форма“ за мряна (пък и има хубави ъгли за фотографа!)

Смятам да захраня три ловни зони – една на 10 метра и други две надолу по крайбрежната линия и да захраня всяка от зоните по различен начин. Така ще имам повече възможности, тъй като всеки ден е различен, а тази риба е доста придирчива

МЕНЮТО ОТ СТРЪВ

Взел съм 4 пинти крилирани (бели червеи, които се слагат в плик, посипват се с дребни ракообразни (крил) на прах и се държат във фризер, вадят се и докато се размразяват попиват прахообразния крил, а после хем са меки, хем миришат вече на ракообразни, а не на червеи. Това е добавка SF 400, която се произвежда от Murukyu) бели червеи, около кило 4мм пелети, кутия коноп, две кутии месо, половин торбичка дънна захранка и две малки кутийки бели червеи за куката. Не че ще използвам всичко това за петте часа риболов, но така покривам всички възможно опции, в зависимост от реакцията на рибата.

БЪДЕТЕ ПОДГОТВЕНИ

Мряната се бори силно и никога не се предава. Освен това обичат да се гмуркат под платформата ви, ако им позволите! Това означава, че поводът лесно може да се скъса.

Наистина важен съвет е да имате вързани резервни куки. Това спестява доста време в дългосрочен план. Освен това така можете да преминете по-бързо на по-здрав повод, ако нещата се окажат по-добри от очакваното или пък да изберете по-фин, ако не върви добре.

ЛОВНАТА ЗОНА НА 10 МЕТРА

Моят основен участък е само на 10 метра навътре, където е съвсем равно. Няма нужда да се пробвам за мряна по-навътре, пък и така се захранва по-лесно. Планирам да подам монтажа и след това да изстрелвам с прашката по 6 до 8 пелети на два пъти при всяко спускане. Правя това от самото начало и няма нужда да сипвам цяла купа за начален старт. На това езеро рядко се хваща риба на стоварени още в началото големи количества стръв и захранка. Но все пак има мряна, така че когато им се хвърля по малко стръв, не са толкова притеснени.

Подхранвам със сухи пелети, тъй като накиснатите пелети привличат прекалено много бабушка и скимери в участъка. Ако обаче рибата започне да се вдига над дъното, започвам да навлажнявам пелетите, така че да потъват по-бързо. Да се подхранва на два пъти набързо, а след това да се изчака да клъвне, също помага рибата да се задържи на дъното.

Имам в готовност 6мм експандери, но за начало стръвта на куката е сочен червей. Режа главата и използвам за куката останалата част от тялото. Не че мряната не е привлечена от пелетите, но навлиза истински в участъка едва при червей на куката. В добри дни очаквам да клъвне в рамките на 20 секунди, а понякога ластикът излита така, че не е нужно даже да се подсича!

ЛОВНАТА ЗОНА С КРИЛИРАН БЯЛ ЧЕРВЕЙ

Тясна около три фута и оградена от тръстиките от двете ми страни, това е зоната, която съм предвидил за риболов на мряна в по-късната част на деня. Смятам отдясно да подхранвам яко с крилиран бял червей. Това включва изсипване на пълна на две трети голяма купа мъртви бели червеи на всеки 30 до 40 минути . Това е много по-добър вариант за голяма риба в участъка покрая на брега, тъй като живите бели червеи и редовното подхранване с насипни видове стръв привлича прекалено много скимери.

Подготвям белите червеи, като първо добре отсявам царевичното брашно, в което се предлагат, а след това добавям прахообразен крил Marukyu SFА 400, така че да се покрият добре. След това ги слагам в плик и изкарвам въздуха, доколкото мога  и ги слагам за няколко часа във фризера, така че да спрат да се гърчат и да се изпънат. След това ги пъхам във фризера за поне ден или два. Нощта преди да ги използвам ги вадя. Докато се размразяват, крилът се всмуква в белите червеи и те стават много мощна стръв за мряна! После добавям още крил, така че да образува голям облак и миризма и те да привлекат рибите в ловната зона.

Преди да ги изсипя с купата, поръсвам отгоре с дънна захранка.  Използвам Marokyu EFG131, като слагам само малки количества, така че да остане свежа и активна. Пълна е с атрактивни частици, които изглежда мряната харесва! Както и при ловната зона на 10 метра, тук също използвам червей за куката като основна стръв, но мога да се пробвам и на „грозд“ бели червеи.  

ЛОВНАТА ЗОНА НА МЕСО В КРАЙБРЕЖНАТА ЛИНИЯ

Смятам отляво да подхраня с месо и коноп. Това са два брилянтни вида стръв за мряна, когато е топло и рибата се храни добре. Когато риболовът е труден, за предпочитане е да се използва бял червей.

Не смятам да се престаравам с подхранването на тази зона, а вместо това ще подхранвам с малки количества стръв. Това е защото месото и конопът са по-селективни и едва ли ще привлекат досадни риби.

За начало ще сипя купа коноп и 8мм кубчета месо. След това смятам да сипвам по още 4 или 5 кубчета месо и щипка коноп на всеки 5 до 10 минути. Когато рибата навлезе в зоната, може да подхранвам по-редовно, за да я задържа. Заслужава си да се пробва с месо на куката, но аз предпочитам голям бял червей за номер едно стръв за куката.

МОНТАЖИ

Трябват ви само два монтажа. За 10 метра, където дълбочината е 1.8м, използвам 4x16 Middy Carp Grey 1. Това е добър избор за всякакви условия, тъй като има метално стъбло за стабилност и доста прилична антена, която добре отчита кълването. Използвам влакно 0,166 мм Competition Line за основна линия и 0,148 мм повод от същото, но смятам да премина на .0,166 мм повод, ако рибата се храни добре. Куката е здрава Middy 93-13 с размер 18 и кух ластик 12-16 Middy Hi-Viz и пул бънг. Този монтаж е утежнен с леко раздалечени сачми No8 Stotz на 45см от куката, а отдолу три No9 Stotz на равни разстояния една от друга.

 • Крилираните бели червеи на Рос образуват приканващ облак, когато се изсипят с купа в крайбрежната линия.
 • Три различни стратегии на подхранване помагат да се гарантира хубав ден
 • Коноп и месо в едната ловна зона в крайбрежната линия.
 • Крилираните бели червеи са особено добри при труден риболов
 • Голям сочен червей от вида dendrabaena беше номер едно стръв за куката за всяка от ловните зони
 • Плувката за крайбрежната линия (горе) и по-тежката за ловните зони навътре

Монтажът ми за крайбрежната линия е еднакъв и за двете страни и всичко е както трябва, тъй като щом дойде риба, тя наистина е голяма и гладна! Плувката е 4x12 Carp Grey 4, която е с по-здраво карбоново стъбло. Основната линия е от 0.203 Competition Line мм  към повод от 0,185 мм и кука Middy 93-13 с размер 16. Вече няколко месеца използвам това японско влакно и съм изключително доволен от неговата здравина. Започвам със синия кух ластик Middy 18-22 Shock Core, но след това ще мина на плътен Middy 22-24 Battle Machine, ако ми потрябва не чак толкова разтеглив.

И с двата монтажа ловя полегнал на дъното с 5-6 см на повода когато ловя на червей, а на пелета „лежа” само 2см.

ПРИЕМАНЕ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО 

Рос започва като сипва с купата крилирани бели червеи вдясно от него в крайбрежната зона и коноп и месо отляво. След това слага стръв от голямо парче червей на монтажа 4x16, вкарва щеката на 10 метра, изстрелва две серии с пелети и чака да клъвне… но не много дълго! Предпазливото подхранване явно си е свършило работата.

Първата риба за деня е дребна платичка, последвана от 0.500г F1. Следващата риба е от тези, за които е дошъл -  кило мряна и скоро след това още три нейни посестрими влизат в живарника!

Като подхранва на бързо с по щипка пелети, две серии на замятане, а след това изчаква да клъвне, той вади по риба на всяко потапяне на монтажа. Това, което е забележително, е че мрените идват „на талази“ от по три, четири или пет, последвани от F1, кефал, скимер и по някой и друг шаран. Появяват се и досадни костури и бабушки, които от време на време се борят за стръвта с големите риби, но голямата стръв от червей  стои устойчиво на куката, така че Рос може бързо да извади риба и да продължи да лови.

ЗА РОС

Той лови на езерата Монк от почти четири години и вече си е създал име в югоизточна Англия. Той участва в националния младежки отбор с Maver Famborough, докато същевременно прекарва останалото време в състезания с възрастни на езерата Монк. Най-впечатляващата му победа на мач е Dave Fowler Memorial - с изваден с доста труд зимен улов от 23кг, на Метод фидер, на езеро Четири  от езерата Монк.

През последните две години Рос работи на рибарника през уикендите и празниците. Той обича да обучава и му харесва да помага на по-неопитните риболовци да хванат повече риба.

Именно този негов талант да обучава, както и неговият ентусиазъм и вродени умения за риболов, му спечелиха договор за спонсорство с Middy. Сега той редовно помага на Middy на шоута и демонстрации. Докато участва в шоуто Big Оne  с Middy миналата година, Рос е забелязан от японския гигант в областта на производството на стръв и захранки Marukyu. Това доказва, че независимо от възрастта, всеки с правилното отношение и страст към този спорт може да получи спонсорство!

С напредването на сесията Рос успява да предизвика кълване, като от време на време вдига и спуска стръвта на куката. Почти половината от мрените се самоподсичат, докато се опитват да избягат и почти издърпват щеката от ръцете му в езерото!

Три часа след началото на сесията той има вече  25 мрени в живарника.

Рос няма търпение да разбере дали не може да ги лови и в крайбрежния участък.

От ловната зона, захранена с крилиран бял червей, вади по-добри мрени, но явно всички сребристи риби в езерото също са привлечени от апетитната стръв!  Явно ловната зона захранена с месо и коноп се представя по-добре  и техниката на подхранване „по малко и често“ води до множество мрени, включително и една 2.5кг „мустаката особа“, която се изстрелва направо като ядрена ракета! И на тази линия е трудно да се вади само мряна, тъй като досаждат и доста шарани, най-добрият от които е 4кг!

След едва четири часа риболов нашата млада звезда вече е преминала бариерата от 45кг улов. Даже се налага да изпрати майка си до риболовния магазин за още червеи!

Минава още един час в добър улов и вече става време да видим какво има в живарника. Всъщност това са три пълни живарника, при това преливащи от най-добрата риба, която някога сме виждали!

Приблизително 50 мрени от средно над кило и това говори само по себе си, но има и още около 25кг от „нежелан“ улов от шаран,. F1 и скимери!

Предизвикателството е повече от постигнато, а от това, на което бяхме свидетели, можем да заключим, че Рос МакОли е име, което не трябва да изпускаме от очи. Само не забравяйте къде първо прочетохте за него

Болонезе в италиански сос

дата: 03.03.2015

Но, при условие, че заимстваме вдъхновението от италианците и вложим малко повече финес, болонезе...

МОЩНА ЩЕКОВА ПЛУВКА

дата: 16.02.2016

На повечето места си трябват най-малко 50кг , за да спечелиш, а не можеш да ги извадиш с каквото...

Сдвоен ластик - малко съвети за риболов

дата: 03.09.2015

По едно време плътният ластик се предлагаше само до No8 и това ограничение накара риболовците на...