sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Как работи дънната захранка според Джон Артър

Джон Артър е на излет на река Темза, за да ни покаже как атаката на дънна захранка може да доведе до доста активен улов за деня!


дата: 22.12.2014

ДОСИЕ НА ВОДОЕМА

Река Темза

Местоположение: крайбрежната улица в Абингдън, Оксфордшир

Управляващ клуб: Градския съвет на Абингдън

Билети за деня: Разрешителни за посетител на стойност 5 лири

Уебсайт: www.abingdon.gov.uk

ДОСИЕ НА РИБОЛОВЕЦА

Джон Артър

Възраст: 35 г.

Живее: в Ковънтри

Спонсори: няма

Щека: Garbolino G-Max 1000

Темза в Оксфордшир е една от най-надеждните реки за щеков риболов през сезона . За съжаление, аз не ловя там толкова, колкото ми се ще, но ако бях наблизо, сигурно щях! Причината е в това, че е доста удобна за щеков риболов, тъй като обикновено потокът е доста спокоен и дълбочините не са прекалено екстремни. Този ръкав в Абингдън е перфектен пример. Той не е повече от 2.5м дълбок по цялата ширина и веднъж щом стигнете до седемте метра дъното е равно като палачинка. Това прави измерването на дълбочината детинска играчка, а спокойният поток означава, че мога да ловя с монтаж, който не е прекалено дълъг.

Днес това означава моя топ кит със секция No4. Това е къде по-лесно и евтино, отколкото по-дългият монтаж с топ-пет, но все пак над плувката остава достатъчно линия, която да контролира монтажа и да се търси надолу по участъка, ако трябва.

Преди да започнем да си говорим за монтажи може би трябва да спомена защо съм застанал на платформа навътре във водата. Това не е чак толкова важно, но ако можете да го направите – бих ви го препоръчал. В идеалния случай ще ви се ще да стигнете до  основния поток , тъй като в такъв прекрасен летен ден рибата ще се чувства най-добре именно там. Усещането да си заобиколен с вода е невероятно, а да не говорим, че така мога да моря наблизо най-добрите риби и да ги вдигна вместо да ги прибирам в кепа. Като си навлязъл на метър или два навътре във водата на платформа или пък на рибарско столче с по-дълги крака и платформа за краката можеш да се справиш и с по-къса щека. Установил съм, че 13 метра е изключително удобна дължина и дава перфектен обхват за прашката и добра дистанция между мен и рибата. Установил съм също и че стигащите до гърдите неопренови гащеризони са доста по-удобни за газене навътре, отколкото обикновените рибарски ботуши, тъй като а съм си сгънал крака, а ми се е напълнил ботушът с вода.

На река изборът на правилния размер плувка може да се окаже щекотлив въпрос, тъй като преди да си почнал да мериш никога не знаеш нито колко е дълбоко, нито какъв е потокът.

За грубо, но лесно измерване използвам сонда - жабка, монтирана на клипс върху последната сачма на монтажа. Това означава, че няма да закачам повод, докато не установя, че съм избрал правилната плувка. Веднъж щом съм сигурен, закачам повода и използвам традиционната сонда с коркова основа за по-прецизно мерене. Използвайте тежки отвеси, тъй като леките дават фалшиви резултати.

Повечето от моите речни щекови монтажи съответстват на топ пет секции на щеката  така че да мога да подрежа при нужда. Инцидентно при нужда мога да добавя още линия над щековия монтаж, като използвам обикновен троен преметнат възел.

При речен риболов обикновено използвам един и същи модел плувка и това е Sensas Abbeville. Има защо, тъй като има яйцеобразна форма и относително здрав метален кил. Предпочитам пластмасовите антени, тъй като светлината преминава през тях и те проблясват, което е перфектно при различните отражения когато пуснеш плувката надолу по течението. Нося си от тези плувки, като се почне от 0,4 гр и се стигне до 4 гр и този диапазон е достатъчен за повечето реки. Днес съм с монтажи от 1 и 1,5 гр, всеки от тях утежнен с оливетка на 40см над куката плюс три дропера на равно разстояние един от друг отдолу –No10-ки на монтажа с 1-грамовата плувка и по-позитивните No8 на по-тежкия вариант. Освен това съм монтирал и 0,6-грамова плувка, просто за всеки случай. Тя е утежнена с три дропера Nо10, а останалата част от утежнението на плувката са No8, или в броеница, или на разстояние една от друга – което се окаже по-добро.

За съжаление, моите Abbeville не се предлагат в по-малки размери, така че за по-леките монтажи използвам други модели. Днес съм се спрял на вече спряната от производство 4x12 MAP 4  (грубо 0,25г), която е по-тънка и има карбонов кил, който постепенно застава в работно положение за риболов на пропадане. Утежнена е с разположени на разстояние една от друга  No11 за риболов на каквото се закачи на дълбочина от 0.9м до 1.5м. Ако рибата започне да се състезава за храната и се качи нагоре във водата, този монтаж може да улови по-добрите екземпляри.

Доста от риболовците използват основни линии от 0,10 мм , но аз предпочитам износоустойчивостта на 0,117mm Preston Xceed. При нея можете да местите утежнението нагоре-надолу по линията с по-малък страх от скъсване, а допълнителната твърдост намалява оплитанията. За мен няма проблем да закачам към нея поводи от 0,07мм, та чак до 0,l17мм и използвам по-фини само когато риболовът е по-труден.

В повечето случаи моите поводи са с дължина 12см, но предпочитам по-къси когато влача линия по дъното с бял червей или кастер на куката. Когато ловя на коноп предпочитам по-голяма дължина и гъвкавост, тъй като бабушката може да е много придирчива към тази стръв.

Най-общо смятам, че за летен речен риболов поводи от 0,08 мм или 0,09 мм са добра начална маневра, като ако нещата потръгнат, мога да увелича до 0,10мм, а ако се закучи – да намаля до 0,07 мм. Ловя на 0,06 мм само при риболов на коноп през лятото и то на такива по-трудни реки като Евън при Уоруикшир и Темза.

Използвам най-различни куки. За бърз риболов е отлична Sensas 3405 с размер 20 до 16, докато Preston PR 311, Drennan Fine Match и Carbon Maggots са добри за по-общи цели. При по-трудни ситуации използвам също и изработените от фина тел Kamasan В511.

Отгоре надолу

1 Килимът от дънна захранка с разхвърлян отгоре коноп действа убийствено

2 Предпочитаните от Джон Sensas Gro Gardons и Noire с една идея Lake и Epiceine.

3 Двойка боядисани в червено бели червеи е добро начало.

4 Ако ловите на фий, очаквайте голяма бабушка.

5 Този фин модел с карбоново стъбло е идеален за риболов на дъно.

6 Белите червеи, кастерите, пинкитата и конопът са най-доброто предложение за речен риболов.

Започвам на 0,09мм повод към кука 3405  с размер 18.

За по-голяма сигурност всички мои ластици преминават през мач топ три кита. Най-общо използвам единичен Preston No5 Slip и сдвоен No 3 за бърз риболов. Сдвоеният ластик изглежда по-добър вариант от единичния No6 за бърз риболов, тъй като макар и доста да излиза при подсечка, с него можеш да увесиш рибата, вместо да губиш време с кепа.

Планът ми е да метна няколко портокала от дънна захранка, за да създам зона с добра концентрация на храна и в началото да обера рибата с бял червей и кастер.  Надявам се след това да ловя на коноп и фуил на повърхността. Ако това не сработи, винаги имам на разположение допълнителна секция с приклад, с която да прегледам мястото отвъд захранената зона. Понеже съм навлязъл навътре във водата, съм забил в тинята една дълга опора, на която просто съм опрял резервната секция, за да ми е под ръка в случай на нужда.

Преди да започна вкарвам щеката с монтажа без стръв и го пускам по течението. Правя това няколко пъти, за да измеря хода (скоростта) и посоката на течението на реката и да направя още една проверка на избора ми на плувка. Има някакъв коварен вятър, който духа нагоре по течението, но трябва да се примиря и ако не бях проверил, можех да се закълна, че реката тече отляво надясно!  Всъщност течеше отдясно наляво и това наистина имаше значение при първоначалната захранка. При началното захранване винаги поставям щеката на две стойки и заставам зад столчето, за да мятам. Смятам, че така е хем по-удобно, хем по-точно. Освен това, когато мятате топките леко надолу по течението,  това ви гарантира, че щековият монтаж ще е под пълен контрол, докато стигне мястото на захранване. Освен това се опитайте да хвърляте топките малко по-назад от върха на щеката, тъй като по-едрата риба обикновено се оттегля леко навътре в реката.

На реки предпочитам тъмни смеси и използвам една от любимите ми рецепти за сребриста риба: Senses Gros Gardons Fine и половин пакет Noire. Към това добавям една и една пета торбичка Epiceine, която представлява сладка бисквитена добавка, която прави сместа по-лепкава.

Това е повече от достатъчно, за да направите 7-8 топки с големината на портокал, които да метнете за начало и да ми остане резервна дънна захранка, с която да подхраня или  да хвърлям редовно по една стиска.

За началните топки слагам достатъчно количество инертни частици – коноп, кастери, мъртви пинкита и мъртви бели червеи. Тъй като нито една от тях не мърда, няма защо да се притеснявам, че топките ще се разпаднат по време на полет или, че стръвта ще избяга преждевременно.пинкита, големи бели червеи, кастери и коноп. Ако рибата реагира добре на конопа , тогава ще пробвам и на бял червей по-голяма риба. Белите ми червеи са червени и бели. Знам, че бронзовите са последния вик на модата за речните пуристи, но специално за мен на бистри реки кълве повече на червени. Я по-добре си карайте с това, на което имате доверие!

Смятам да започна, като подхраня насипно с кастери и от време на време едно джобче (на прашката) бели червеи и коноп отгоре.

С няколко топ кита можете да експериментирате. Отбележете допълнителното удължение встрани от Джон.

Мъртви бели червеи, мъртви пинкита, коноп и кастери са добри добавки за дънна захранка.

Mонтажа на Джон за пълна дълбочина

 

 • номер 5 или сдвоен  ластик номер 3 Slip
 • плувка…
 • основна линия
 • броеница от сачми номер 8 или оливетка на 2 фута от куката
 • три дропера No10 или No 8
 • 6 до 8 инчови поводи 0,07 мм до 0,09
 • куки
 • Монтажа на Джон за високо във водата
 • лстик
 • плувка
 • основна линия
 • дълбочина 7 фута
 • раздалечени сачми номер 11
 • повод

 

Почна ли веднъж да ловя, променям съотношението на всичко.Надявам се кастерите да са по-„антиуклеести“ от белия червей. Ако дребосъкът не е проблем, ще захраня с повече бял червей, отколкото с кастери. Понеже е по-тежък, конопът е по-добър в случай че трябва да прокарвам монтажа, като се боря с дребосъци в горните слоеве.

Целта е да се концентрирам точно на един 13м ловен участък, но имам цял набор от монтажи и стръв, които да сменям, за да се опитам да получа най-доброто от тази зона с концентрирана храна. При речен риболов рядко се използва само един монтаж и само един вид стръв по време на сесията: ключът е в това да се експериментира , като се променят видовете стръв, моделите на захранване, монтажите и дълбочините. Това, което е перфектно в началото на сесията рядко е подходящо за края, така че трябва непрекъснато да правите настройки и промени, за да сте една стъпка пред рибата!

Днешната сесия беше перфектен пример за този постоянно развиващ се процес и можем да разделим четирите й часа на три специфични периода. В началото имаше доста уклей в горния слой на водата и трябваше по някакъв начин да ги избегна. Подхранвах с кастери и така известно количество стръв успя да стигне до дъното и двата червени бели червея на куката на 1,5-грамовия монтаж успяха да ми докарат поредица от по-едър костур и бабушка.

След около час добър спорт нещата се забавиха и се налагаше да направя някаква промяна. Дребосъкът беше понамалял, което ми позволи да ловя на един бял червей или двойка пинкита с по-лекия 1 г монтаж и да ускоря темпа на улов.

Днес беше ден повече на белия червей и не можах да хвана нещо кой знае какво с кастер на куката, така че реших да се откажа от кастерите и започнах да подхранвам с по 20 бели червея на всяко второ замятане. За да мога да уловя и по-голяма бабушка, увеличих и честотата на захранване с коноп на 15 семена на всяко замятане.

След два и половина часа усетих, че е дошло време да премина на коноп и като какво беше учудването ми като ще на първото спускане на монтажа за пълна дълбочина извадих тлъстичка 250г бабушка. За съжаление цопна обратно в реката, докато позирах с нея и това се случи и с още пет други такива – кашкавалени пръсти!

Въпреки ранната бонус риба, последователните замятания с коноп не доведоха до нищо. Бях сигурен, че рибата ще се появи отново и преминах на бели червеи за следващите 30 минути.

Същевременно се опитах да подхраня отново и точно като преди незабавно се появи риба, а после нищо. Преминах на най-лекия 0,6 грамов монтаж и скъсих малко от дълбочината , което доведе до няколко уловени на коноп бабушки още преди монтажът да застане в работно положение.

Това ме убеди, че рибата се е качила над дъното. Беше време за плувката 4x12! Само две или три пускания бяха достатъчни, за да установя, че едрата риба се криеше, тъй като плувката отминаваше най-много с някоя скромна бабушка от 100г.

Знаех, че почне ли такава риба да се състезава за храната високо във водата, трябва по някакъв начин да ги надвия и обера, докато не свършат конопът. Всичко, което трябваше да направя, е да намеря подходящата дълбочина. Бяха някъде на много плитко, на около два фута дълбочина , но там пък пропуснах доста от кълванетата. Най-добрият начин да ги измамя беше да ловя на три или четири фута дълбочина, като задържам монтажа на леката линия , така че да пада бавно през зоната на поражение. Кълвеше така, че нямаше как да пропускам и вадех до края на сесията. Скоро обаче трябваше да събирам багажа.

Беше страхотна сесия  и си тръгнах, като жадувах за още. Е това е  перфектен речен риболов! 

Михаел Шльогел за риболова с фидер в студеното време

дата: 13.04.2015

Михаел Шльогел знае такива места на границата на теченията и между тях, като се старае да лови...

Любопитности: Истина или не?

дата: 05.04.2015

Пол Пот в превод от английски значи хранилка за щека? Подледният риболов е китайски народен...

Лупавец – един изчезващ вид

дата: 24.02.2015

Понякога сме безразлични, много често -безсилни, а в повечето случаи отношението ни към тях е...