sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Как да примамите кроткия распер?

Много често расперът реагира като типичен хищник и за риболова му най-ефективни са силиконовите примамки, които имитират дребни рибки


дата: 14.03.2015

Интересното е, че в повечето случаи цветът им е с крещящи, силни цветове, които вместо да плашат рибата, я амбицират. Грубият такъм не се препоръчва при риболова на распер, особено ако ползваме изкуствени примамки от рода на плаващи воблери, въртящи се блесни и клатушки. Подсилените поводи често са причина за влошената игра на блесните. Риболовът на дъно, както и този със стример и изкуствена муха, не е особено резултатен.

Кълването на распера е рязко и динамично -той взима стръвта в движение, без да се спира, и отстрани изглежда, че това се случва някак между другото. Мощният тласък, който се усеща на върха на спининговата пръчка, е точната регистрация за това. В опитите си да се измъкне от куката, той се държи неспокойно, като изскача от водата и се върти. Ако натегнатото влакно увисне и създава впечатление, че рибата се е откачила, това невинаги е така. В много от случаите расперът устремено се насочва към риболовеца и за да не ви скъса, увеличете скоростта на въртене на макарата.

Най-резултатните улови на тази риба се регистрират в ясни и слънчеви дни, със слаб вятър, от който водната повърхност е накъдрена с леки вълнички. Това притъпява бдителността на распера. През есента, когато облачните дни са в процентно по-голямо съотношение от слънчевите и водата е мътна от честите дъждове, е хубаво да се използват тесни колебаещи се блесни и воблери. Замятането на примамката следва да имитира плясък или удар на риба, но винаги с отчитане на скоростта на течението и разстоянието до обекта. Ако замятате на дистанция 30-40 м, при средно течение на водата би трябвало да отведете примамката на половин-един метър под удара. При правилно замятане кълването следва веднага след приводняването на блесната. Полезно е да знаете, че при риболов на распер в условията на силно течение това става напречно, но в никакъв случай не срещу течението. Тази закономерност следва от факта, че рибата в почти всички случаи се движи срещу течението, преследвайки пасаж от уклеи или бабушки.

 

 

За кефали на Тракиец

дата: 18.06.2015

Днес е слънчево и кълве, утре няма пипане... Тази седмица решаваме да посетим яз. Тракиец". Има...

Погрижете се!

дата: 12.11.2014

Не изисква кой знае какви усилия и може да се извършва с евтини продукти за поддръжка, така че...

Английски риболов срещу щека

дата: 27.12.2014

При английския риболов обаче също е възможно да се поддържа ритъм на улов. И както ще ни покаже...