sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Хляб срещу дънна захранка

Изправяме един срещу друг хляба и дънната захранка на студена, бистра река. Победителят има всички права за хвалба и две пинти светла бира, да видим кой кого


дата: 13.02.2015

ДОСИЕ НА ВОДОЕМА

РЕКА ЕЙВЪН ПРИ WARWICKSHIRE  

Местоположение: Myton Road, Warwick

Контролиращ клуб: Warwick DAS

Билети за деня: £3

Контакт: 01455 220045

Dave Smith и Mike Bedding се радват на значителен успех в риболова на река Ейвън при Warwick, като използват различни методи. Дейв е голям фен на дънната захранка и видове стръв като бял червей, пинки и кастери , докато Майк има доверие единствено и само на хляба. Тъй като са не само добри приятели, двамата спонсорирани от WB Clarke риболовци влизат в здраво противоборство и нямат търпение да докажат, че именно техният начин е правилният. Така че ги предизвикахме да застанат пред камерите.

За да бъде равностойна борбата, двамата се споразумяха да ловят на 13 метра. Тъй като водата беше бистра, а прогнозата за валежи от сняг, едва ли щеше да им е лесно, но двамата решиха безстрашно да защитават своите елементи на риболова и запазиха доверието си в избраните от тях видове стръв.

 

ПОДХОДЪТ НА МАЙК С ХЛЯБ

Както Дейв, така и аз, сме се радвали на голям успех именно на този участък на реката, но ябълката на раздора между нас е дали неговият подход с дънна захранка или моят с хляб е по-добрият.

Хлябът определено е метод, който печели доверието на риболовците. Имал съм страхотни резултати на хляб в миналото и винаги се чувствам уверен, че все някак ще накарам този метод да сработи. Много често това е единствената стръв, която нося за речен риболов. Да не говорим, че сметката (разходите) за стръв са от скромни по-скромни – два хляба са повече от достатъчни за един хубав риболовен ден.  Обикновено избирам нарязания Warburtons Medium Sliced, който смилам в домашен робот и използвам за подхранка. Обикновено първо беля корите, а после смилам възможно най-дълго, за да получа фина смес. След това го поставям в торбички, за да не съхне и съм готов!

Обикновено нося по осем филийки пресен хляб за куката. За да имам две различни консистенции, разточвам с точилка четири от филийките, а след това пакетирам осемте филии в отделни пликчета за сандвичи, за да останат свежи.  Разточените филии са по-плътни и не разбухват толкова върху куката. Заради това е добре първо да се почне с неразточения хляб, който се раздува по-бързо и изглежда по-естествено. После преминавам на разточения хляб, стига да ловя добре или ако започна да пропускам много кълванета.

При нормално състояние на реката, монтирам два монтажа, така че да мога да сменям презентацията през деня. По-лекият от двата представлява 0,75 г Drennan Carbo, а по-тежкият е 1-грамов модел на същата плувка. И двете са вързани на 0,11 мм  PowerLine с повод 0,07 мм. Куката е размер 20 Kamasan B511, която е перфектен модел за хляб, макар и да съм склонен да премина на размер 18, ако ловя добре, разбира се. И двата монтажа имат оливетка на 40см от куката (0,6 г за по-леката плувка и 0,8 г за по-тежката) и два дропера No 10, разположени на 10см един от друг, като последният е над повода. Ластикът е Preston No3 през мачов топ две.

 

  1. Ако целта ви са придирчивите бабушки, жизнено важно е да използвате леки принадлежности
  2. Спуснете монтажа леко нагоре по течението, за да може да застане в работно положение точно когато минава над стръвта
  3. Едрият пясък гарантира, че хлябът ще стигне точно там, където искате
  4. Може и да не е уловил кой знае колко, но поне пък уловените от Дейв риби са качествени
  5. Няма да се уплашим от снега, когато залогът е светла бира
  6. За течащи води Дейв предпочита плувка модел „писалка” с по-едро тяло, за да се задържа (дърпа) назад

 

Както вече казах, увереността е нещо ключово важно при риболова на хляб, трябва да имате достатъчно силна воля, за да можете да чакате и да сте уверени, че в даден момент нещата ще се оправят. В началото захранвам с топки хляб с размер на топка за голф, но при тези условия едва ли ще подхранвам. Мисля, че при такова студено време, рибата се храни само в определени моменти и е грешно да се смята, че ако спре да кълве, това означава, че е изядена цялата стръв. Ако подхраните, рискувате да провалите участъка. Стигнал съм до това заключение след като много пъти, докато карам обратно към къщи, съм разсъждавал как след първоначалният улов на риба е спряло да кълве, изчакал съм без да подхранвам и по-късно в същата сесия отново съм започвал да ловя.  Други риболовци около мен, които подхранваха в същия този момент, така и не успяха да уловят нищо след това. Явно бяха подплашили рибата с този допълнителен облак от преминаваща през водата храна.

Обикновено добавям към хляба по малко едър пясък за аквариум, тъй като така слиза бързо на дъното без да се отклонява много по течението. Но дори и с тези добавени частички е направо впечатляващо колко хляб отива, за да се оформят две топки за голф. Така че не е за чудене, че наглед малко количество храна може да държи рибата заета през цялата сесия.

ПОДХОДЪТ НА ДЕЙВ С ДЪННА ЗАХРАНКА

Изпитвам също такова голямо доверие към захранката, както Майк към хляба. Наистина смятам, че дънната захранка е по-добрият подход, тъй като е по-универсална . Ще кълват костур, кротушка, а дори и змиорка, което няма да се случи с хляб на куката. Бабушката също няма нищо против, тй като съм имал забележителни резултати в улова на червеноперка именно на дънна захранка.

Аз съм голям фен на дънната захранка Dynamite Hails Silver X, а добра зимна смес за Ейвън през зимата е равни части Roach и Canal & Lake, поръсени с черна боя Sensas  Тracix, така че да стане тъмнокафява смес – перфектна за бистри реки.

Към това добавям шепа кастери, мъртви пинки и коноп и оформям осем топки, с които да подхраня в началото.

Дори и при тези условия, продължавам да вярвам, че е важно да се подхрани със значително количество в началото на сесията, тъй като подхранката с допълнителни топки си е истински хазарт и не винаги е ефективно, поне на тази река.

Винаги правя поне по два монтажа – един за изтичане и един за по-голямо задържане. Моят подвижен монтаж се състои от тънка 1,5 г Sensas Auchy, вързана към 0,10 мм Silslar Matchteam и към 0,08 мм повод от същото влакно, кука 22 Preston PR 311. Утежнението се състои от оливетка на два фута над куката, отдолу с два дропера No9, разположени на разстояние един от друг. както и сами виждате, това е доста позитивно утежнение, така че монтажът да застане в работно положение и да работи още преди да премине над дънната захранка.

За монтажа за задържане изборът ми се спира на 2 г плувка Jean Francois, със същата основна линия и повод, като при подвижния монтаж. Този монтаж включва и оливетка малко нагоре по линията и три дропера No9, така че да се даде малко по-голяма възможност за движение на стръвта на куката. И двата монтажа са регулирани за риболов на дъно, макар и това да може да се промени през деня, в зависимост от това как се храни рибата.

В началото подхранвам с осемте топки леко надолу по течението спрямо върха на щеката. По принцип, предпочитам да ги хвърлям на ръка, дори и през зимата, тъй като смятам, че така може да се привлече риба от далеч. След това подхранвам насипно с по 4-5 бели червея и още толкова конопено семе, на равни интервали, така че да има постоянен поток от падащи частички.  Смятам, че това е достатъчно, за да се привлече допълнителна риба в участъка, без да се прехранва.

СЕСИЯТА

Трябва да отдадем дължимото и на двамата изключително безстрашни риболовци, тъй като въпреки снега, който започна да се сипе още след началото на сесията, те останаха на своя пост! Подходът на Майк на хляб спечели първата извадена риба и в живарника му влезе първата бабушка, уловена на 4 мм троха. Беше последвана от друга още при следващото спускане на монтажа. Тогава и Дейв извади първата си риба. През следващите 20 минути така и не клъвна, но въпреки това Дейв продължи да подхранва със скромни количества стръв на всеки 5 минути, с цел да привлече риба над стръвта надолу по течението.

Майк действаше като робот и беше интересно да го наблюдаваш как сменя стъпката (скоростта), с която спуска монтажа надолу по реката с цел да предизвика хитрата бабушка на р. Ейвън.

"Ключово важно е да експериментираш с хода на стръвта”, обяснява той. „Тук няма два еднакви дни. Понякога е достатъчно да пуснеш монтажа по хода на реката, за да ги предизвикаш, а друг път трябва да държиш стръвта възможно най-неподвижна. Днес обаче, най-добрият начин изглежда е най-добре стръвта да се пуска с половината от скоростта на течението.

„Друга ключова променлива е това къде ловите. Понякога установявате, че кълве най-вече над мястото, което сте захранили, но в по-трудни дни мястото на няколко метра надолу по течението е по-продуктивно."

Майк вече лови с постоянен ритъм, докато Дейв е добавил само още две риби.

"Понякога изисква време рибата да започне да се храни. Случвало ми се е да стоя по два часа без да клъвне и изведнъж да почна да ги вадя една след друга. Най-важното е да поддържате тънка струйка падаща стръв, така че рибата да знае къде е ресторантът щом реши, че е време за вечеря!" съветва Дейв.

За съжаление, времето не беше на наша страна и вече се бяха натрупали около два инча снежна покривка, а все така не спираше да вали. Трябваше да прекратим схватката още преди ресторантът да отвори! Преди да прекратим, дадохме на Дейв 10 допълнителни минути, като компенсация за допълнителните разходи за бира!

"В някои случаи, повторното мятане на топки може да доведе до някоя и друга допълнителна риба, когато всичко друго се провали," обяснява той, докато мята още една топка дънна захранка с големината на топка за тенис. Планът му сработи и при следващото спускане на монтажа той вади нова бабушка, но за съжаление така и не клъвна повече.

И макар и 15 уловени на троха риби да направиха Майк победител, дънната захранка на Дейв определено беше привлякла по-големи риби. Освен това трябва да отбележим, че Майк хващаше добре в началния стадий на сесията, а темпото беше значително забавено към края.

"Все още вярвам, че по-късно щях да уловя още риба”, казва Майк. „Понякога изглежда, че рибата се е оттеглила, но тя отново се връща да се храни по-късно. Всичко е въпрос на това да не губиш вяра, да си търпелив и да не се изкушаваш да подхраниш прекалено скоро."

Само след 2,5 часа риболов снегът вече беше преминал в снежна буря.  Вече беше трудно да се види плувката на 13 метра, така че нямаше как да не прекратим предсрочно сесията.

"Ако бяхме продължили, определено щяхме да извадим още риба," казва Дейв преди да заключи: "Няма как,. Трябва да призная превъзходството на Майк. Той направо си ме разби, така че бирата е за моя сметка!" 

Любопитности: Истина или не?

дата: 05.04.2015

Пол Пот в превод от английски значи хранилка за щека? Подледният риболов е китайски народен...

Шаран и каракуда на язовир „Тополово"

дата: 21.04.2015

Водоемът се намира по пътя от Асеновград за Кърджали, на около километър преди с. Тополово....

Уил Рейзън: Лед, лед, бейби!

дата: 16.10.2014

Уил остана близо до дома си през по-голямата част от миналия месец, а и защо не? Все пак риболова...