sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Дарън Кокс: Риболов на канали

Някога каналите бяха кръвоносната система на Великобритания, но в наши дни е по-вероятно на тях да срещнете рибари, отколкото претоварени със стоки кораби


дата: 13.08.2015

Дарън Кокс навлиза дълбоко в темата за това как да започнем да ловим на канали...

Въпреки че първоначално каналите са били построени, за да осигурят евтина и ефикасна транспортна мрежа , която да обслужва индустриалната революция в страната в далечния 18 век, едва ли някой днес би могъл да ги направи по-удобни за риболов! Когато разглеждате основен проект на канал, ще разберете защо те са използвани за концептуален проект за много от 'канализираните' търговски водоеми за риболов надлъж и нашир по страната.

С идването на щеките през 80-е стана още по-лесно да се лови на каналите. Повечето от ‘каналите за туристически корабчета’ са с ширина от 14 метра, което ги прави идеални за щеков риболов, а не ви и трябват кой знае колко монтажи. Ако имате монтажи за бяла риба на езеро и такива за шарани, те със сигурност ще се справят с 80% от вашия риболов на канал.

Преди да започнем да говорим за монтажи, няма да е зле да разгледаме дизайна на каналите, за да имате по-ясна идея как да подходите към тях. Основно каналът е воден път за лодки, така че той трябва да има определена дълбочина, за да функционира както трябва. Повечето от нашите канали са с дълбочина от 1.4 метра и 1.8 метра в най-дълбоката им част. Обикновено това се пада точно в центъра на канала и именно там плуват повечето лодки, освен ако не срещнат друга лодка.

Така че двете страни на канала обикновено са плитки, макар и двата бряга да се различават един от друг. Алеята за влачене на лодките често е укрепена с метални панели (или ламарини), за да се гарантира, че няма да слегнат. От тази страна на канала обикновено дълбочината е около 60cm досами колоните, която оформя нещо като плитчина с ширина около метър. От там постепенно се спуска наклон, докато се достигне пълната дълбочина на канала е в средата.

От другата страна на канала е основната плитчина, която обикновено е комбинирана с бряг, обрасъл с естествена зеленина, тръстики, корени на дървета, дънери. Вътрешните градски канали могат да имат и стена или ограда, но въпреки това, тези препятствия обикновено изтикват лодките към алеята за влачене (където обикновено седи рибарят), а отсрещният бряг се затлачва с още повече тиня и става все по-плитък и все по-широк, обикновено на метър от брега. При всички тия препятствия, можете да си представите къде ще бъде рибата. Срещу отсрещния бряг имате само няколко инча вода и трябва много внимателно да подбирате кои места биха били най-вероятни за хващане на риба.. Има най-различни видове риба по нашите канали, но основните видове там са бабушка, костур, скимери и по-големите платика. шаран и лин. Тези риби бурно се развиват и някои екземпляри могат да достигнат до доста големи размери - 5-6 кг шаран е най-често търсената „мишена” напоследък! Има още и кефал, бяла риба (сулка), щука, а на някои канали има даже и кротушка.

За да си изберете участък, трябва да познавате всички характерни особености на канала. Когато има широки участъци, обрасли с тръстика или бурени, обикновено те са пълни с риба. Висящите клони и храсталаци на отсрещния бряг също означават риба, особено бонуси, такива като платика, скимери, шаран, лин или кефал. Привързаните към отсрещния бряг лодки също са места, където се задържа риба, особено пред зимата. Бабушка, скимери и кефал обичат да се крият под тъмните носове на широките кораби. Ако остреща има такива особености, за най-добри резултати ще трябва да намерите между 30см и 60 см вода. Можете да ловите на по-плитко на отсрещния бряг, особено през лятото, но тази дълбочина е най-добрата за постоянно добри резултати. Големите риби като шаран. лин и кефал,може би се придържат към отсрещния бряг и за да ги уловите трябва да ловите близо до някоя по-характерна особеност (препятствие).

Монтажите и ластиците, които ви трябват, са прости; просто използвайте летните монтажи за шарани – малък дибер от 0.1 5g DC7, на линия от 0.18mm, вързана директнио към no18 Drennan Super Spade, би трябвало да свърши чудесна работа. Комбинирайте всичко това с ластик No16 и не би трябвало да имате някакъв проблем с големите кефал, костур или шаран.

Най-добрата стръв обикновено са кастери и червеи, но може и коноп, но днес рибарите използват царевица, пелети или месо , за да се целят в по-големи риби. Има смисъл да се започне с рязан червей и кастери , към които можете да добавите „мостри „ от друга стръв, за да видите дали ще потръгне. През зимните месеци може да се наложи да използвате по-леки ластици и линии, но ще ви трябват повече внимание и грижа, ако ловите близо до дънери.

За скимери и платики ще ви трябва повечко финес. Обикновено те обичат да се хранят в две зони на канала. Два до три фута на отсрещния бряг обикновено е добра дълбочина, на която можете да ги намерите, както и в основата на ръба отсреща, ако става дума за плавателен канал. 

Как да построим линията си при речен риболов на фидер?

дата: 28.03.2015

Представяме ви неговото предложение как да построим линията си при речен риболов на фидер. Тази...

Основни принципи на подхранването

дата: 11.04.2016

Риболовецът разполага с голям избор от стратегии, с които да привлече рибите в участъка си и да...

Риболов на канали: Особености на терена

дата: 16.08.2015

И макар и дълбочината да е само няколко инча, рибата се чувства в по-голяма безопасност поради...