sales@zaribolova.com 0884 244 335
0,00 лв.

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/abh44d3e/public_html/themes/zaribolova/template.php on line 150

Безплатна доставка

за поръчка над 200 лв.

Приключи

Да поговорим за тактики и монтажи

След своя обстоен преглед на мача в Evesham миналия месец Wayne Swinscoe (Уейн Суинско), редовен победител на това място, разкрива монтажите, тактиките и подходите на захранване, които използва там


дата: 24.12.2014

Match Fishing: Нека да поговорим по-конкретно за това какви риболовни принадлежности и тактики използвате, за различните ловни участъци. Като започвате на щека, какви модели плувки използвате и приготвяте ли много монтажи преди това?

Wayne Swinscoe: Обикновено се придържам към двойка плувки Colmic  и два модела на Maver. Понеже понякога реката тече доста бурно, в повечето случаи предпочитам конусообразната плувка от типа на топка за ръгби с метален кил, когато ловя в дълбока вода на пинки, бял червей или вердевас. За риболов на коноп използвам тънка плувка с форма на диамант.

Match Fishing: А какви са размерите на плувките?

Wayne Swinscoe: Както споменах миналия месец, дълбочината рязко се изменя по дължината на реката, като се започне от метър и се стигне до 4.5м, така че ви трябват най-различни размери. Използвам монтажи от 0.6г до 4g, макар и при риболов на бабушка рядко да надвишавам 3 г.

Match Fishing: На колко дълги линии слагате вашите монтажи? Виждали сме на това място доста риболовци с една и съща плувка, но на топ 3, топ 4, че и на топ 5 кит. И вие ли правите същото?

Wayne Swinscoe: От 0.6г до 1 г слагам монтажите на топ 4, но все пак повечето от монтажите ми са на топ 5. Ако трябва да скъсявам, мога да го направя и на място, вместо да връзвам нова линия.

Match Fishing: Носите ли по една камара монтажи? Май сме в ера, в която риболовците носят огромни количества намотани на мотовилки монтажи !

Wayne Swinscoe: Не че прекалявам, но винаги имам по два от всеки вид монтаж. При оливетка рядко става оплитане, но смятам, че по два монтажа от размер е добре.

Match Fishing: Какви линни използвате за монтажите?

Wayne Swinscoe: Използвам влакно Maver Genesis, а при бабушка използвам 0.10мм за плувки от 0.6г до 1 г и 0.12мм за по-големите монтажи.

Match Fishing: Използвате ли поводи?

Wayne Swinscoe: Да, винаги. Поводите ми са дълги точно 10см, като при бабушка са от 0.07мм до 0.10мм.

Match Fishing: Какво ще кажете за моделите куки за бабушка?

Wayne Swinscoe: За щеков риболов харесвам Drennan Carbon Maggot с размери от 22 до 18. Те са хубави, остри куки и са перфектни за щеков риболов. А и са достатъчно здрави, за да се справят с по-големи костури, на каквито често можете да се натъкнете по цялата дължина на реката

Match Fishing: как утежнявате монтажите с оливетка?

Wayne Swinscoe: Просто използвам оливетка и три или четири дропера, но е важно да се подберат дропери с правилни размери. Виждам, че доста хора използват No12, което според мен не е подходящо за течаща вода. Много по-добре е да изберете Nо9 или No10, а възможно и No11 при по-леко течение. Дроперът наистина трябва да прави нещо, а не само краси мотовилката.

Match Fishing: Използвате ли един и същи монтаж за парче хляб и вердевас и какви ластици предпочитате?

Wayne Swinscoe:  Да, така правя, но за хляб винаги използвам 0.07мм и куки Kamasan B511 с размер 20 или 18. За вердевас използвам кука Drennan Рolemaster Competition, обикновено с размер 20. Що се отнася до ластиците, използвам плътен Maver No4 и No5.

Match Fishing: Окей, нека видим какви са монтажите ви за бабушка на стръв различна от коноп. Когато мерите дъното и решавате на какво разстояние да ловите, как започвате – на дъно, над дъно или с подмятане?

Wayne Swinscoe: На бял червей, кастер и пинки обикновено започвам с монтаж малко над дъното с подмятане. След това ги пускам по скоростта на течението или леко ги задържам. Тази тактика понякога води до незабавно кълване. Но трябва да се експериментира, тъй като ден с ден не си прилича, а нещата се променят дори и през 5-те часа на мача. Не съм от онези, които силно задържат плувката, тъй като смятам, че работата със стръвта на куката води до по-добри резултати, особено в бистра вода..

Match Fishing: Нека сега да поговорим за монтажите на коноп.  Някои хора се справят добре с тях на Ивсхем, докато други изглежда направо мразят да ги ползват. Вие от кои сте?

Wayne Swinscoe: Тази година заделих доста време да ги ползвам и това е метод, който дава най-добър резултат в края на мача. Наистина е странно, особено като си помислиш колко бързо може да сработи хляба – понякога още при първото спускане на монтажа. Трябва постепенно да изграждате участъка с коноп с цел да ловите едва през последните два часа.

Трябва да намерите къде е основното течение и да захраните именно там, докато гледам , че доста хора ловят много навътре. Постоянното подхранване може да накара бабушката да се храни, ако ги има де, а след това всичко е въпрос на това колко ще уловите в оставащото време!

Направо е странно колко малко малко стръв трябва понякога – в някои дни едва 200г коноп.

Моите монтажи за коноп са от 0.2 г до 0.8 г и аз използвам оловни стилове, разпределени на равно разстояние по линията. Винаги използвам забодена на куката стръв, вместо да я пробивам предварително. Куката е Kamasan B511 с размер 20. Всеки си има свой начин, разбира се, но този работи добре при мен.

Match Fishing: Какво ще кажете за дължината на линията?

Wayne Swinscoe: Не мисля, че трябва да е прекалено къса, тъй като понякога се налага да претърсвате участъка. Обикновено ловя надолу по течението с подхранка от 6 до 10 семена при всяко спускане на монтажа. По-старите риби са по –трудни за улавяне, но понякога е възможно да се уловят и такива с двоен на обичайния размер.

Match Fishing: Какви монтажи използвате за голяма риба?

Wayne Swinscoe: Използвам голям модел Colmic на линия до 0.20mm, но ако реката тече бурно, използвам плоска плувка Cralusso. При голяма риба обикновено ловя с 10 см лежане на дъното.  Вместо да използвам оливетка ползвам броеница от пробити утежнения с формата на куршум, които захващам с адаптер за бърза смяна Drennan, тайка че лесно да сменям поводите и размерите на куките.

При голяма мряна и змиорка трябва да имате шанс да извадите всичко, което закачите, а що се отнася до мен, това означава доста яки такъми. Използвам 0.14мм, 0.16мм и 0.18мм поводи, вързани на кука без контра Kamasan barbless B510 с размери 20 и 18 за бял червей и кука с контра B711 и размери 13 и 11за земен червей.

Match Fishing: Какви ластици използвате при монтажите за големи риби?

Wayne Swinscoe: Експериментирал съм както с плътни, така и с кухи и съм установил, че плътният No10 се справя добре с големи змиорки, линове и мрени.

Match Fishing: Как подхождате към змиорките, поне що се отнася до количествата захранка?

Wayne Swinscoe: Смятам, че доста от риболовците не подхождат правилно към захранването на стария принцип, че „Щом не кълве, няма и да подхранвам“. Аз не смятам така и винаги храня, независимо дали кълве или не

Match Fishing: Винаги ли използвате байт дропер?

Wayne Swinscoe: Да, а и ми харесва новият дизайн на Fox, макар и от години да използвам един стар метален. Тази година смятам да експериментирам и с ПВА торбички – мисля, че си заслужава да пробвам, тъй като те концентрират храната точно там, където искам, без да ми се налага да влача байт дропера насам-натам. Като пробвам, ще ви кажа какво е станало!

Match FishingПри риболов на голяма риба използвате ли греда за щеката?

Wayne Swinscoe: Да, винаги и не знам как по-ясно да го кажа, но е много важно да се използва гредата, за да може прътът да е стабилен и добре захванат между краката ви, особено за змиорки. В някои дни може да клъвне едва 3-4 пъти, така че трябва да сте подготвени!

Match Fishing: Как решавате къде да ловите бабушка и къде голяма риба и няма ли опасност двете линии да са прекалено близо една до друга?

Wayne Swinscoe: По принцип, да, но ако има шанс да ловя бабушка, не използвам друга стръв, освен коноп, вердевас или джокер.

Match Fishing: А какво ще кажете за риболова на фидер в самото начало на сезона?

Wayne Swinscoe: Фидерът може да работи добре. Имал съм не един път добро тегло на улова , особено под моста, костур и кефал на двойка бял червей.

Използвам отварящ се само от едната страна малък фидер Kamasan Black Cap или Zixim Feeder., като и при двата има добри резултати. При такъв риболов използвам основна линия от 0.18мм и 0.14мм повод с кука Kamasan B520 с размер 18.

Match Fishing: На Ивсхем използвате ли отворени и от двете страни фидери?

Wayne Swinscoe: Да, за риболов на платика и монтажът е много прост. Използвам подвижен вирбел, който се движи по примката на повода. Преди години използвах патерностер, но вече не го правя. Платиката се появява често точно под ферибота, особено когато водата е мътна.

Match Fishing: А какво ще кажете за риболова на ваглер на Ивсхем? Как подхождате към това?

Wayne SwinscoeИзползвам селекция от паунови ваглери от 2AAA до 5AAA, както от обикновените, така и от моделите с утежнение. Участъците, които използвам за риболов на ваглер, са дълбоки от 1.2м до 2.5м, така че да не ми трябва голямо утежнение в края на линията. По една сачма No8 на всеки 50см , с една No10 близо до куката и това е всичко. За успеха на ваглера е ключово важно да се подхранва постоянно с бели червеи, но вече отминаха онези дни, в които изстрелвахме по 3 кила за 4 часа. В днешно време се ползна не повече от 0.5 – 1 кг в добри дни.

Match Fishing: Има ли все още място за плувка-стик на Ивсхем?

Wayne Swinscoe: В някои дни, да. Когато реката е мътна, стикът работи добре, обикновено с утежнение от раздалечени една от друга сачми, като аз използвам раздалечени No8. Това е още един метод, който в някои дни не е за пренебрегване.

Match Fishing: Окей, нека поговорим за риболова на вердевас и джокер. Още веднъж тази година тази стръв е разрешена на всички квалификации и в трите дни на финала Какво мислите за това?

Wayne Swinscoe: Мисля, че е прогресивен ход, тъй като така се оживява реката, а и за да могат зрителите да гледат риболов, вместо да имат пред себе си фокусирани във върха на прътите си риболовци, пробващи да уловят някоя мряна.

Доста хора се страхуват от вердеваса и наистина трябва да имате късмет в жребия, за да попаднете на подходящия участък, тъй като не бих казал, че това е магически вид стръв, с който можете да спечелите на който и да е участък. Иначе е доста ефективен и може да ви улови повече бабушка от който и да е друг вид стръв.

Match Fishing: Нека да видим сега какви са вашите смеси за дънна захранка, когато ловите на вердевас или джокер.

Wayne Swinscoe: Смесвам една Van Den Eynde Black Roach и Secret заедно с пакет пресята Terre De Riviere. Две трети от това служат за начален микс, към който добавям шепа коноп и 100мл джокер.

Захранвам с 10 топки, а след това подхранвам с 4 до 6 топки, съдържащи 200 мл джокер, отгоре и леко надолу по течението.

Използвам къса линия, около метър от върха на пръта до плувката. Ако участъкът е добър, ще почнете да вадите веднага и когато кълването намалее, идва време за подхранване. Смесите за подхранка са или половин дънна захранка, половин пръст, или Terre De Riviere и сива глина, с малко съдържание на джокер.

Монтажите са същите като преди – с оливетка и три дропера,най-близкият No9 на 10см от куката. Друг съвет, който си заслужава да пробвате, е да слагате по 2 или 3 вердеваса на куката, тъй като така можете да вадите по-голяма бабушка, отколкото с един.

От доста години риболовът на вердевас и джокер е обвит в някаква мистерия, но всъщност няма нищо трудно и всеки, който е добър на риболова на бабушка, може да е още по-добър на вердевас.

Match Fishing: А какво ще кажете за мряната и лина? Тях игнорирате ли ги?

Wayne Swinscoe: За мен мряната и линът са наистина последен шанс и са ми цел единствено в края на мача, ако преди не съм се справил добре с другите методи.  Само като си помислиш колко народ си губи времето да ги лови и накрая остава без нищо, направо не е за вярване, че все още опитват. В някои дни се вадят общо 1 или 2, а някои през целия мач чакат и се надяват! Такива случайности не са мен!

Match Fishing: Уейн, наистина е впечатляващо да видим отвътре вашия подход към Ивсхем, а и сме сигурни, че нашите читатели ще се възползват от вашите съвети и то не само за това място, но и за други реки в страната. И последен въпрос, по колко стръв носите на летен мач, когато е разрешен вердевас?

Wayne Swinscoe: Добре сте дошли на Ивсхем, а и при такава голяма парична награда, си заслужава да се опиташ да се класираш за финала. Обикновено за летен мач вземам по около 1.5кг бронзови бели червеи, 0.5кг коноп и шепа фий, 0.5кг кастери, 0.5кг диско пинки, половин кило червеи dendrоbaena, няколко земни червея и 2кг хлебни трохи. Освен това използвам микс от три кила дънна захранка на ден, което включва Secret, Supermatch и Superlake.

Разбира се, след жребия определям коя стръв ще използвам, тъй като не мога да използвам всичко на всеки от участъците.

Уникален монтаж за срамежливо кълвящи шарани

дата: 30.03.2015

Явно всичко е в джигинга! ДОСИЕ НА РИБОЛОВЕЦА МАРК РАГ Живее в: Шефилд Възраст: 46 Спонсор:...

Служители на ИАРА иззеха 465 кг. калкан за месец

дата: 23.03.2016

След получен сигнал от дежурни служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ в...

Риба дебне рибари, за да пие бира

дата: 29.04.2016

Потребителите на социалните мрежи фейсбук и туитър вирусно разпространиха видео, на което се...